marek78 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Wykonuję rysunek liniowy. Mam narysowany model i teraz definiuję arkusze dzieląc długi model na odcinki. Arkusze zdefiniowałem jako prostokąty. Każdy z nich jednak kreśli mi się pod tym samym kątem w stosunku do modelu. Wobec figury modelu, która ma kilka załamań, aż się prosi, aby kilka zdefiniowanych arkuszy było pod kątem (w praktyce, aby prostokątny arkusz mógł obrócić modelem wewnątrz. Czy to jest możliwe ? Jest jakiś prosty sposób na ten problem ? W AutoCADzie widziałem, że na przestrzeni modelu zaznacza się warstwa z przestrzenią każdego z arkuszy. I każdy z arkuszy można dowolnie kształtować (obracać). To rzeczywiście byłoby pomocne narzędzie. Z góry dziękuję za pomoc. PS. Próbowałem definiować arkusza za pomocą dowolnej figury lub obiektu, ale to nic nie daje, gdyż arkusz nadal zwraca zawsze takie samo położenie modelu. Krótko mówiąc - jak utworzyć arkusz nr 2. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez marek78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Nie jestem pewien, czy chodzi o coś takiego? (Przepraszam za brak polskich liter na filmie ale program do obróbki video ich nie lubi jeszcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) - wchodzimy w arkuszu w rzutnie - wpisujemy "_UCS" "3" - klikamy tak aby utworzyć nowy układ współrzędnych - wpisujemy "_plan" "_c" - zoomujemy, przesuwamy i wychodzimy z rzutni p.s. zrobiłbym filmik ale nie wiem jak Edytowane 18 Stycznia 2017 przez gruzin błędy ortograficzne i literówki dmatusz3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 O faktycznie, nie doczytałem. Chodzi o obrót samego widoku w rzutni, a nie rzutni na poziomym arkuszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek78 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Wydaje mi się, że chodzi raczej o to, co pisze "gruzin". Niestety mam problem aby tego dokonać. Posiadam wersję 2016.12.09 (12354) 64 bity PL. Gdyby administrator, byłby tak uprzejmy dołączyć video Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 marku78 wpisuj komendy tak jak podałem z podkreślnikiem z przodu, ale bez cudzysłowów i czytaj na dole w linii poleceń o co prosi zwcad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Poniżej film z dwoma sposobami. Oprócz sposobu @gruzin dodałem także obrót za pomocą _DVIEW. Sposób z DVIEW jest o tyle fajny, że widzimy jak ułoży się profil. Ale oba sposoby są dobre. Mała uwaga do DVIEW - po wyborze obiektów proszę nacisnąć klawisz ENTER, bo z myszki nie chciało mi złapać (ale może tylko u mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek78 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dziękuję, ale muszę to na spokojnie przetestwować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek78 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Bardzo dziękuję. Przy dużej ilości elementów sposób kolegi @gruzina jest lepszy. Szkoda, jednak że, po zmianie układu współrzędnych model w arkuszu automatycznie się sam pomniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Skalę rzutni można bardzo prosto ustawić na dokładną wartość. Wystarczy ją zaznaczyć i wpisać w to pole, jak zaznaczono poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek78 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Trochę się namęczyłem wcześniej z tym problemem, dlatego dodam tylko, że podczas generowania wydruku też mamy tam opcję ustawienia skali wydruku. Tak więc trzeba zgrać obie informacje, aby uzyskać wymaganą skalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Dzięki za informacje. Generalnie zagadnienie z definiowaniem arkuszy pod katem zostało rozwiązane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi