szyk linear pattern i rosnąca frustracja:)

bartos

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum.

Mam do czynienia z programem Kompas-3D LT v10. Utworzyłem prosty model:

Wybrałem płaszczyznę XY, naszkicowałem kółeczko, po czym dodałem modyfikator extrude..

Utworzony obiekt chciałbym rozmnożyć na płaszczyźnie ZX...

Jak tego cudu dokonać?? Proszę o pomoc.

pozdrawiam

Bartek

Witam.

Dziękuję za odpowiedź

Ten filmik chyba jednak nie do końca wyjaśniał to o co pytałem, ale warto obejżeć chociażby po to aby czegoś nowego sie dowiedzieć;)

Zupełnie przypadkiem znalazlem rozwiązanie 'nurtującego' mnie problemu:)

Chodziło o to że nie wiedziałem jak ułożyć obiekt w szyku na płaszczyźnie innej niż tej na której był robiony szkic tego obiektu.

Okazało się, że wystarczy przy ustawianiu parametrów szyku kliknąć odpowiednią oś, wzdłóż której obiekty będą rozstawione:) proste aż boli.

Tutaj okazało się też, że obiekty nie mogą "wisieć w przestrzeni" i muszą się w jakikolwiek sposób łączyć ze sobą - nie uda się zrobić drabinki złożonej z samych szczebelków(bez pionowych belek trzymających szczebelki w ryzach;)).. chyba że jest jakiś parametr który pozwoli to obejść..?

Witam,

poszczególne powtórzenia szyku nie muszą się za sobą łączyć, ale tylko podczas pracy w złożeniach. Złożenia dostępne są jednak tylko w pełnej wersji programu KOMPAS-3D.

W złożeniach dostępne są tam takie same narzędzia do szyku, jak w modelowaniu.

Za pomocą parametrów możemy wyłączać poszczególne elementy szyku, jak również zwiększać odległości oraz liczbę powtórzeń.

:arrow: Np. liczba szczebli może się automatycznie zwiększać i zmniejszać w zależności od długości drabiny.

Pozdrawiam