SZiSZ Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 (edited) Witam 1. Pierwszy problem dotyczy wstawiania rastrów i ustawień ich skali. Pracowałem wcześniej na AutoCadzie i przykładowo po wykonaniu skanu rzutu budyku lub mapy w jakiejś skali i wstawieniu do rysunku z ustawieniem skali 1 obraz trzymał wymiary. W ZWCADZIE natomiast ten sam obraz wstawiony przy skali 1 kompletnie jej nie trzyma i wymiary są całkowicie oderwane od faktycznych. 2. Drugi problem dotyczy przycinania rastrów z wykorzystaniem obwiedni obróconej. O ile na modelu wszystko wygląda ok to przy wydruku zarówno do PDF jak i na zwykłej drukarce drukowany jest obszar jak przy zwykłej obwiedni. W załączniku pliki obrazujące problem. 3. Chciałem się zorientować czy w ZWCADZIE 2017 istnieje funkcja ADDCENTER (chyba tak się nazywa) i jak ją uruchomić. W każdym razie w Autocadzie i wydaje mi się że także w ZWCAD CLASSIC uruchamiało się ją kombinacją ctrl+2 i pozwalała na kopiowanie np. odniesień, układów, stylów itp. pomiędzy rysunkami. Edited December 1, 2016 by SZiSZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 1, 2016 Report Share Posted December 1, 2016 Proszę o podanie vernum. Sprawdziłem na kilku plikach ustawiając w programie graficznym rozmiar i został on wstawiony prawidłowo. Jeśli ma Pan rastry, które się nie wstawiają prawidłowo to proszę o przesłanie. Faktycznie problem występuje. Jako rozwiązanie tymczasowe proszę użyć zasłony - polecenie _wipeout. Poniżej zamieszczam wydruk po wykonaniu tego polecenia (umieszczenia zasłony na rastrze). Polecenie ADDCENTER nie jest jeszcze obsługiwane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZiSZ Posted December 2, 2016 Author Report Share Posted December 2, 2016 vernum = "2016.09.30(10203)_x64" (tylko do odczytu) W załączniku plik z przykładowym skanem oraz widok jak wygląda przy przedstawionych parametrach wstawiania u mnie w ZWCAD w stosunku do pliku wstawionego do AutoCada. Problem nie występuje przy konkretnych rastrach, a przy każdym więc być może problem leży jeszcze w jakichś innych ustawieniach rysunkowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 2, 2016 Report Share Posted December 2, 2016 Proszę o podesłanie tego rastra. Posiada Pan starszą wersję programu. Proszę spróbować wykonać aktualizację online Pomoc->Sprzwdź aktualizację. Jeśli to nie pomoże (nie znajdzie aktualizacji) to proszę ręcznie pobrać najnowszą: https://www.zwcad.pl/zwcad-download/zwcad/wersje-aktualne/zwcad-2017.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZiSZ Posted December 2, 2016 Author Report Share Posted December 2, 2016 Automatyczna aktualizacja z poziomu programu nie powiodła się (nie wykrył nowej wersji). Przeinstalowałem program i narazie problem wygląda na rozwiązanym, rastry trzymają skalę. Aktualna wersja programu: vernum = "2016.11.14(11574)_x64" (tylko do odczytu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 2, 2016 Report Share Posted December 2, 2016 Dziękuję za informację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Sprawdziłem, odwrócona obwiednia kreskowania drukuje się już poprawnie w SP 3.0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts