Ania Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 Witam, korzystam z programu niedawno, powoli się uczę metodą prób i błędów. I właśnie o tym. Czy zdarzyło się komukolwiek, żeby wyskoczył taki komunikat: "Wynik jest większy niż maksymalna dopuszczalna liczba dodatnia" Ustawiłam już i największą liczbę cyfr po przecinku i największą liczbę cyfr w wykładniku. Liczba może i rzeczywiście wychodzi duża w jednostkach w jakich liczyłam na początku czyli w m^2 ale nie aż tak duża. A po zmianie jednostek w danych na km, nadal nie liczy mi równania. załączam screen Quote
dmatusz3 Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 Witam, wydaje mi się, że brak jet znaku mnożenia pomiędzy s0 i ( przy obliczaniu PPł. W takim przypadku SMath traktuje to jako funkcje so w zależności od argumentu s0-da. smath_problem.sm Ania 1 Quote
Ania Posted November 9, 2016 Author Report Posted November 9, 2016 Na nowej stronie to działa, ale w moim pliku już nie, mimo wstawienie znaku mnożenia komunikat dalej się pojawia i nie oblicza wartości. Wynik tej operacji jest następstwem kilku wcześniejszych wzorów i podstawień, czy możliwe jest że program dlatego nie radzi sobie z obliczeniem tej wartości? AniaTEM.sm Quote
dmatusz3 Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 Całkiem fajne obliczenia. Dodałem mnożenie i znak "=" za wzorem na PPł Wydaje mi się, że powinno działać. AniaTEM_v01.sm Ania 1 Quote
Ania Posted November 9, 2016 Author Report Posted November 9, 2016 Jestem pod wrażeniem. Działa. Oszczędziłeś mi dnia zastanawiania się co poszło nie tak. Dzięki bardzo za pomoc :). Quote
Recommended Posts