Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testuj臋 sobie wersj臋 ZWcada 2017. Widz臋, 偶e w okienku definicji bloku dodano sporo nowych rzeczy. Czy kto艣 m贸g艂by wyja艣ni膰 o co chodzi z funkcjonalno艣ci膮 "Z adnotacjami" i "Dopasuj orientacj臋 do arkusza"?

Dzi臋ki

=2P=

Opublikowano (edytowane)
Chodzi o w艂a艣ciwo艣膰, kt贸ra w AutoCAD-zie nazywa si臋 Annotative, co w wersji polskiej przet艂umaczone jest jako Opisowy. W艂a艣ciwo艣膰 ta pozwala przypisa膰 stylom tekstu, blokom, stylom wymiarowania mo偶liwo艣ci automatycznego skalowania w rzutniach obszaru papieru w zale偶no艣ci od okre艣lonej jej skali. Przyk艂adowo - wymiar opisowy naniesiony na rzut pomieszczenia budynku w obszarze modelu, w obszarze papieru mo偶e by膰 tak samo reprezentowany w rzutniach o r贸偶nej skali (ta sama wielko艣膰 grot贸w, wysoko艣膰 tekstu, odst臋py itd).
"Dopasuj orientacj臋 do arkusza" odpowiada autocadowskiemu "Uzgodnij orientacj臋 bloku z arkuszem" i okre艣la, czy orientacja odniesienia do bloku w rzutniach obszaru papieru odpowiada orientacji uk艂adu.
W艂a艣ciwo艣膰 annotative zosta艂a zaimplementowana po raz pierwszy w AutoCAD-zie 2008, w roku... 2009 (sic!)

post-451-0-61592900-1475602523_thumb.png

Edytowane przez kojacek
Opublikowano

Dzi臋ki za obszetn膮 odpowied藕. :)

Skalowanie jest dla mnie nieprzydatne i zbedne.

Orientacja odniesienia do bloku z arkuszem jeszcze nie do ko艅ca rozumiem.

Mia艂em nadziej臋, 偶e mo偶e to jest funkcja umo偶liwiaj膮ca automatyczne obracanie tekst贸w lub atrybut贸w w doniesieniach do bloku, 偶eby by艂y w dobra stron臋 na rysunku.

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

to ja si臋 przy艂膮cz臋 do pytania o w艂a艣ciwo艣膰 bloku annotative. Jak powinno dzia艂a膰 uzgadnianie bloku z arkuszem? W Bentley-u taka w艂a艣ciwo艣膰 jest przeze mnie wykorzystywana do wstawiania tekst贸w "samopoziomuj膮cych si臋". To jedna z w艂a艣ciwo艣ci tekstu, tj umo偶liwia ona takie zachowanie si臋 tekstu, by przy przygotowywaniu layout贸w zawsze tekst wy艣wietla艂 si臋 tak jak go wstawili艣my, np. poziomo. To przydatne jest gdy np przygotowujemy plany na do艣膰 kr臋tej drodze, gdzie kolejne odcinki rysunku planu s膮 pod innym k膮tem (dostosowanym do danego odcinka drogi). wstawiamy tekst na poziomo z ta w艂a艣ciwo艣ci膮 i przy tworzeniu layot贸w, testy te b臋d膮 zawsze si臋 wy艣wietla膰 tak jak je wstawili艣my ("samoobr贸t" tylko na layoucie). A jak to dzia艂a w zw? Stworzy艂am przyk艂adowy blok z tymi w艂a艣ciwo艣ciami (k贸艂ko+tekst) ale nie widz臋 wp艂ywu na zmiany w layoucie (obr贸t UCS, skal臋) ..i

Opublikowano (edytowane)

moim zdaniem annotative powinno by膰 dost臋pne dla styli tekstu i styli wymiarowych. Powinno by膰 powi膮zane z OBJECTSCALE co z powi膮zaniu z rzutniami jak dla mnie podstawa. Kombinowanie ze ustawianiem skali globalnej np. wymiar贸w to k艂opot. A tak skala na rzutni i wielko艣ci wymiar贸w s膮 jednakowe.聽

Edytowane przez montek
Opublikowano
3 godziny temu, montek napisa艂:

moim zdaniem annotative powinno by膰 dost臋pne dla styli tekstu i styli wymiarowych. Powinno by膰 powi膮zane z OBJECTSCALE co z powi膮zaniu z rzutniami jak dla mnie podstawa. Kombinowanie ze ustawianiem skali globalnej np. wymiar贸w to k艂opot. A tak skala na rzutni i wielko艣ci wymiar贸w s膮 jednakowe.聽

zgadzam si臋, je艣li ma by膰 to u偶yteczne, annotiative powinno docelowo dotyczy膰 tekst贸w, wymiar贸w, ale r贸wnie偶 atrybut贸w, blok贸w. OBJECTSCALE聽 to komenda z autodeska, nie pozna艂am jej "na 偶ywca", znam j膮 tylko teoretycznie, wi臋c nie wiem jak do ko艅ca dzia艂a. Moim zdaniem annotiative powinno by膰 powi膮zane z wy艣wietlaniem w layoucie tj dostosowywane do skali i obrotu planu w layoucie, bo chyba o to wszystkim chodzi (przynajmniej mi). 呕eby tekst (mtext) w opcji ann. wy艣wietla艂 si臋 w wielko艣ci dostosowanej do skalowania lay. To by艂o by przydatne przy tworzeniu rys z viewportami w r贸wnych skalach na jednym rys. Takie u艂atwienie w opisach, kt贸re teraz tworz臋 z powodu braku f. ann. na layoucie.. ale nie wiem czy nie za daleko si臋 posuwamy w udoskonaleniach zw2017. Niech najpierw poprawi膮 to co napsuli, a co najbardziej przeszkadza

Opublikowano
12 minut temu, alf napisa艂:

聽OBJECTSCALE聽 to komenda z autodeska,

BircsCad te偶 ma

13 minut temu, alf napisa艂:

Moim zdaniem annotiative powinno by膰 powi膮zane z wy艣wietlaniem w layoucie tj dostosowywane do skali i obrotu planu w layoucie,

Jest powi膮zane ze skal膮 rzutni - definiuje si臋 jakich skal ma dotyczy膰, gdzie skala odpowiada skali na rzutni. Przydatne przy wci膮ganiu szczeg贸艂贸w. Teraz robi臋 kopi臋 i zmieniam styl opis贸w wymiar贸w. Na layout tylko daje opis przekr贸j itd. To powinien by膰 automat - acad ma podobno tak膮 mo偶liwo艣膰 kt贸re elementy w jakiej skali 聽maj膮 si臋 pojawi膰 w rzutni - ale nie testowa艂em tego.

18 minut temu, alf napisa艂:

聽Niech najpierw poprawi膮 to co napsuli, a co najbardziej przeszkadza

聽Racja - na razie moim zdaniem to kolejna wersja Beta

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie