Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maxima to darmowy program matematyczny.

Jest nieco inny niż SMath. Niestety obliczenia nie są tak czytelne, ale w zamian otrzymujemy większe możliwości obliczeniowe.

Maxima dosyć dobrze radzi sobie z obliczeniami symbolicznymi, co w SMath jest obecnie niemożliwe.

Znalazłem także wtyczkę łącząca oba programy, która powinna sprawiać, że SMath wysyła pewne zapytania np. zapytania symboliczne do Maximy, i wyświetla wyniki. Niestety nie udało mi się jej uruchomić.

Ale według mnie sam program jest godny uwagi.

Strona domowa projektu http://maxima.sourceforge.net/index.html

Link do wersji na Windows http://sourceforge.net/projects/maxima/files/latest/download?source=files

Maxima oparta jest na licencji GNU, więc jest darmowa dla wszelkich zastosowań.

post-1-0-46398900-1449478271_thumb.png

post-1-0-41540300-1449478290_thumb.png

:hi:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

DMatusz3  obejrzałem film ale mi nie wyskakują rozwiązania. Zarówno jak wpisuję równanie w okienko Rozwiąż jak i przez polecenie Evaluate All ... z menu komórka. Masz jakiś pomysł co robię nie tak?

Pozdrawiam

plota

Opublikowano

DMatusz3  obejrzałem film ale mi nie wyskakują rozwiązania. Zarówno jak wpisuję równanie w okienko Rozwiąż jak i przez polecenie Evaluate All ... z menu komórka. Masz jakiś pomysł co robię nie tak?

Pozdrawiam

plota

Ja wybierałem polecenie z menu w taki sposób:

post-1-0-94844200-1455734722_thumb.png

Może na początek warto spróbować od czegoś sprawdzonego?

post-1-0-38561000-1455734759_thumb.png

Jeśli nie wychodzi to rozwiązania mogą być trzy:

1. Zbyt skomplikowane równanie  :D
  2. Błędy składniowe w zapisie
  3. Złe polecenie wywołane z programu.
Opublikowano

Ja oczywiści próbowałem na bardzo prostym równaniu. Teraz przepisałem nawet Twoje i nic. Nie wyświetla się wynik, znacznik wejścia no i oczywiście wyjścia a także pozioma linia pojawiająca się w Twoim filmiku pod obliczeniami. Piszę to bo mam nadzieję, że może Cię to jakoś naprowadzi na mój błąd.

Pozdrawiam

Opublikowano

Po otwarciu wygląda to prawie tak jak na Twoim filmie z tym że nie ma znacznika wejścia (%i1) . Po zmianie niewiadomej i skorzystaniu z funkcji Evaluate All ... z menu komórka wynik robi się szary ale się nie zmienia. Program ściągnąłem korzystając z Twojego linka ale jest nie stabilny. Może poszukać innego źródła ściągnąć i od nowa zainstalować?

Opublikowano

DMatusz3 poradziłem sobie z problemem. Na pasku stanu po uruchomieniu Maximy widać napis "oczekiwanie na połączenie". Z tego co wyczytałem i co zrozumiałem ;) oznacza to że nakładka xwMaxima nie może połączyć się z właściwą Maximą. W necie nie znalazłem informacji co z tym fantem zrobić. Ale na stronach Uniwersytetu Gdańskiego jest dokument o Maximie tam też opisze o tym problemie i nie znalazłem informacji co należy wówczas robić aby jednak móc skorzystać z Maximy. Podana tam była jednak wersja z której oni korzystają i opisana ona była że nie jest najnowszą ale stabilną wersją. Ściągnąłem więc tę nie najnowszą wersje i ona mi hula no przynajmniej potrafiła rozwiązać równanie z Twojego filmiku.

Pozdrawiam

plota

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam wykonać to zadanie w programie Maxima. Mógłby ktoś pomóc?

Piłka tenisowa spada pionowo na ziemię z wysokości 5m. Zakładając, że przy uderzeniu w ziemię piłka traci 1/20 swojej energii kinetycznej oblicz całkowitą drogę jaką pokona piłka. Wykorzystaj model matematyczny. Wykorzystaj funkcje geosum
Utwórz listę zawierającą długości dróg pokonywanych przez piłkę w kolejnych fazach ruchu i przedstaw ją na wykresie. Wyznacz drogę przebytą po 50-ciu odbiciach.