Marcin Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 Witam! Mam problem z wyświetlaniem ikon w ZWCAD 2015+ Pracuję pod WIN10 i w natywnej rozdzielczoąsci matrycy 1920x1080 na DELU inspironie 17R Nie miałem problemów z wersjami 2012, 2014 i classic pod wind 10 - ikony wyświetlały się prawidłowo W innych programach ikony wyświetlają się prawidlowo, obraz jest ostry wyraźny tylko ikony od ZWCADa są schodkowane, rozmazane, nieczytelne czasem. Szkoda że ZWCAD poddał się owczemu pędowi uporszczeń i zrezygnował z poprzednich ładnych ikon na rzacz nowych prostych płaskich. Kilka razy przeinstalowywałem różne wersje ZWCADa i nic to nie zmieniło. Miałem 2015+ SP1 teraz mam 2015+ SP3 - nadal ikony są źle wyświetlane tak jakby były przeskalowywane Co ciekawe jak włączę klasyczne paski z narzędziami to ikony są dobre a jak włączam wstążki to ikony są nieprawidłowe. Może ktoś wie co można z tym zrobić? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Marcin Quote
dmatusz3 Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 Witam, czy mógłbyś wstawić obrazek w formacie png, bo jpg jest stratnym formatem i sam w sobie powoduje pogorszenie jakości obrazka. Quote
dmatusz3 Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 Proszę sprawdzić, jak ustawione jest skalowanie DPI w Windows 10. Jeśli jest wartość inna niż 100% to proszę ją przestawić na 100%. Tutaj jest opis, jak pozbyć się rozmytych tekstów i ikon w Win 10. Ja sprawdzę jeszcze na swoim komputerze, w jaki sposób zachowują się ikony na Win 10. Quote
Marcin Posted December 2, 2015 Author Report Posted December 2, 2015 Faktycznie problem tkwił w skalowaniu okien. Już dawno zapomniałem że to kiedyś zrobiłem Windows 10 zainstalował się na 8.1 zapamiętując wszelkie ustawienia w tym właśnie skalowanie Teraz obraz mam ostry jak żyletka we wszystkich programach tylko że niestety musiałem wszystko pomniejszyć ze 125% do 100% i mam torchę maławe. W windowsie 8.1 skalowanie miałem ustawione na 125 i działo dobrze ikony i czcionki dobrze wyglądały. Po zainstalowaniu Win 10 w niektórych programach faktycznie zrobiły się czcionki bardziej grubawe i rozmazane co mnie denerwowało ale teraz program już nie występuję. Bardzo dziękuje za pomoc. Quote
Recommended Posts