dmatusz3 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Witam utworzyłem nowe forum specjalnie dla programu SMath. Od 1998 roku używam Mathcada (kupiłem go jeszcze w wersji 6). Obecnie posiadam wersję v14. Mathcad to świetny program, bardzo podoba mi się filozofia pracy w nim. Jest to połączenie edytora tekstu, z niesamowicie wygodnym edytorem równań, które same się przeliczają. Jedyną jego wadą było to, że mogłem mieć go tylko na jednym komputerze. Przez przypadek trafiłem na program SMath, i jestem naprawdę pod jego wrażeniem. Otwarcie powiem, że nie jest tak rozbudowany jak komercyjny odpowiednik i czasami brakuje w nim funkcjonalności - chociażby obliczeń symbolicznych na macierzach. W pewnych sytuacjach także może się zawiesić, ale nie zdarza się to często. Natomiast jest darmowy, a pewne funkcje są genialnie rozwiązane np. ustawianie granic i skali wykresów. Na tym forum chciałbym pisać nieco o sposobie pracy w programie. Poniżej jest link do wersji instalacyjnej programu. Została ona zaczerpnięta ze strony producenta SMath. Pobierz teraz SMath Studio Desktop v0_99_7030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Witam utworzyłem nowe forum specjalnie dla programu SMath. Od 1998 roku używam Mathcada (kupiłem go jeszcze w wersji 6). Obecnie posiadam wersję v14. Mathcad to świetny program, bardzo podoba mi się filozofia pracy w nim. Jest to połączenie edytora tekstu, z niesamowicie wygodnym edytorem równań, które same się przeliczają. Jedyną jego wadą było to, że mogłem mieć go tylko na jednym komputerze. Przez przypadek trafiłem na program SMath, i jestem naprawdę pod jego wrażeniem. smath.png Otwarcie powiem, że nie jest tak rozbudowany jak komercyjny odpowiednik i czasami brakuje w nim funkcjonalności - chociażby obliczeń symbolicznych na macierzach. W pewnych sytuacjach także może się zawiesić, ale nie zdarza się to często. Natomiast jest darmowy, a pewne funkcje są genialnie rozwiązane np. ustawianie granic i skali wykresów. Na tym forum chciałbym pisać nieco o sposobie pracy w programie. Poniżej jest link do wersji instalacyjnej programu. Została ona zaczerpnięta ze strony producenta SMath. Witam. To jest bardzo ciekawa alternatywa dla MathCAD-a, od dłuższego czasu na nim pracuje wykonując obliczenia wytrzymałościowe. Nie ma takiej prędkości jak MathCAD, ale dobrze się sprawuje. Spece od niego potrafią robić na nim animacje oraz potrafią go programować w VB lub C# ( http://smath.info/wiki/ ). Obecnie program posiada bardzo ciekawą funkcjonalność, która przydaje się w pracy. Program tworzy pliki exe z projektów, dzięki temu można robić matryce obliczeniowe, w których nie można robić zmian w procedurach obliczeniowych. Oto jak wygląda przykładowe okno takiego projektu: A tutaj widok wydruku do powyższego okna Powyższy przykład znajduje się w załączniku. Pozdrawiam TJ belka jednoprzesłowa z 1 siłą P.rar Edytowane 28 Maja 2015 przez dmatusz3 dmatusz3, zwonko i Martin_S 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Przyznam, że nie wiedziałem o takie opcji. W Mathcadzie można było wyeksportować arkusz na stronę internetową (z możliwością przeliczania). Ale pliki wykonywalne to świetny pomysł. Brawo.:good: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Fajne, też mi się podoba, praktyczne narzędzie do zastosowań inżynierskich. Ja dodam od siebie, że w szczególnych matematycznych problemach posiłkuje się http://www.wolframalpha.com/ Edytowane 27 Maja 2015 przez Martin_S dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Fajne, też mi się podoba, praktyczne narzędzie do zastosowań inżynierskich. Ja dodam od siebie, że w szczególnych matematycznych problemach posiłkuje się http://www.wolframalpha.com/ mathematica.jpg Też fajne. Nie wiedziałem o tej stronie. :good: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frawi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Na stronie http://en.smath.info/jest nowsza wersja niż w pierwszym poście. Chyba warto podmienić. Da się wstawić wykresy 3D i wykres oparty na ZedGraph :good: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Linki podmienione :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Pojawiła się nowa wersja SMath z 5 marca 2018. Oto link do pobrania: SMathStudioDesktop.0_99_6638.Setup.msi Z ciekawych funkcji dodano taką funkcjonalność: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Jak zainterpolować/ekstrapolować taki zespół punktów {[(35,94.80);(40,48.12);(45,33.17);(50,24.36);(60,16.72);(70,12.81)} funkcją dość zblizoną prostą w zakresie od 25 do 90 przy uzyciu x lub 1/x Edytowane 16 Maja 2018 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 O interpolacji już trochę było tutaj i tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwonko Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 W dniu 26.05.2015 o 21:52, Tomasz79 napisał: Program tworzy pliki exe z projektów, dzięki temu można robić matryce obliczeniowe, w których nie można robić zmian w procedurach obliczeniowych. Super sprawa. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwonko Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Jak jest teraz z licencją tego programu? Wciąż jest darmowy do uzytku komercyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor programu na swojej stronie zamieścił informacje, że jest dalej darmowa (trzeba się zarejestrować za darmo). https://smath.com/en-US/view/SMathStudio/pricing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi