jureko Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 witam, przerobiłem sobie makro z przykładów, kod wklejam poniżej. Niestety nie umiem dojść do żebym nie musiał wskazywać oknem elementów (czyli SetAll zamiast selectOnSreen). ciągle mam jakiś błąd. Może mógłby mi ktoś z Was pomóc? Sub totalnumber() 'define Dim total As Double total = 0 'Create a set Dim ssetObj As ZwcadSelectionSet Set ssetObj = Thisdocument.SelectionSets.Add("TEST_SSET") 'use Filters to get text Dim Ftype(2) As Integer Dim Fdata(2) As Variant Ftype(0) = 0 Fdata(0) = "text" Ftype(1) = 8 Fdata(1) = "teksty" Ftype(2) = 62 Fdata(2) = 4 'Dim mode As ZcSelectionSetType 'mode = zcSelectionSetAll ssetObj.SelectOnScreen Ftype, Fdata 'Determine the text whether to be digital For i = 0 To ssetObj.Count - 1 If IsNumeric(ssetObj.Item(i).TextString) Then total = total + ssetObj.Item(i).TextString Activedocument.Utility.Prompt ssetObj.Item(i).TextString & vbCrLf End If Next i ' delete set ssetObj.Delete ' output the sum Activedocument.Utility.Prompt "suma " & total End Sub
kruszynski Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 ssetObj.SelectOnScreen Ftype, Fdata proszę zamienić na : ssetObj.Select zcSelectionSetAll Ftype, Fdata jeśli to nie zadziała, to problem może być w ustawieniach fitrów, wtedy nie będzie wyświetlało błędu, ale może nic nie selekcjonować np jeśli filtry ustawią selekcje wszystkich czerwonych linii a w rysunku będą tylko niebieskie
jureko Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 ssetObj.SelectOnScreen Ftype, Fdata proszę zamienić na : ssetObj.Select zcSelectionSetAll Ftype, Fdata mam tak: Dim mode As ZcSelectionSetType mode = zcSelectionSetAll ssetObj.Select mode, Ftype, Fdata i niestety dalej sa błędy kompilatora, nie wiem co jest grane. Znalazłem tez przed chwila post z lutego w którym był podobny problem, ale 'u mnie nie działa' (:. Dołączam przykładowy plik i makro w zipie. select.zip
kruszynski Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Przepraszam, mój błąd, pisałem to z pamięci. ssetObj.Select mode, , , Ftype, Fdata Tak powinno być dobrze. Różnica jest tylko w 2 przecinkach, ale bez nich kompilator traktuje zmienne filtrów jako pukty.
jureko Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Przepraszam, mój błąd, pisałem to z pamięci. ssetObj.Select mode, , , Ftype, Fdata Tak powinno być dobrze. Różnica jest tylko w 2 przecinkach, ale bez nich kompilator traktuje zmienne filtrów jako pukty. :), dzięki działa. Chyba bym na to nie wpadł. -- pozdrawiam jureko
Rekomendowane odpowiedzi