PolaAnd Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Witam. Szanowni czy jest jakaś metoda aby generowane z ZWCAD 2015 pdfy (drukarka "DWG to PDF5") były mniejsze. Jest jakaś tragedia. Te same arkusze generowane z ZWCAD są 30x (trzydzieści) razy większe niż generowane przez ACAD TrueView ? O co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Chodzi o rozmiar arkusza, czy rozmiar pliku PDF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolaAnd Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Przepraszam niejasno napisałem Chodzi oczywiście o rozmiar (wielkość) pliku. Innymi słowy o ilość MB jakie zajmuje plik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Jutro to sprawdzimy, ale fajnie byłoby, jakbyśmy mieli kawałek takiego pliku do wydruku. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolaAnd Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 OK - tylko jak taki plik wysłać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Najlepiej najechać myszką na mojego nicka - dmatusz3 i w oknie wybrać opcje "Wiadomość". Narzędzie do wiadomości jest także w prawym górnym rogu forum - ikona z otwartą kopertą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek222 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 W domu korzystam z pdf transformer 2.0 - według mnie jest to najlepsza drukarka PDF z jakiej miałem możliwość korzystać. Bardzo dobrze radzi sobie z rastrami. Za pomocą tego programu robiłem PDF z trasą sieci sanitarnej na rastrze ( raster skanowany w kolorze), PDF z skanami map topograficznych ( podczytane 4 mapy topograficzne 1:10000). PDF jakie wychodziły są bardzo dobrej jakości i szybko można je przeglądać - nie zamulają komputera. Inne programy tego typu tworzą PDF ale mają znaczny rozmiar i trudno je przeglądać. Ze względu na to że w pracy nie mogę z tego programu korzystać poszukuje zmienika. PDFCreator, Bullzip PDF, autodesk dwg trueview - już testowałem, ale nie zdają egzaminu z dużymi rastrami. Macie jakiś ciekawe drukarki PDF które dobrze radzą sie z plikami rastrowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja używam oprócz DWG to PDF.pc5 CutePDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Zrobiłem eksperyment na rysunku konstrukcyjnym z podkładem XREF (format A2) wydruk z ZWCAD-owym DWG to PDF.pc5 (500dpi) dał rozmiar pliku 7 269KB wydruk z wirtualnej drukarki CutePDF (600dpi) dał rozmiar pliku 1 590KB to daje 4,57x , wniosek nasuwa się jeden - druk nie jest efektywnie kompresowany do pdf, ale mozna mieć osobne warstwy w pdf, coś za coś. Przy użyciu strony smallpdf.com można wybrany pdf kompresować i tak plik DWG to PDF.pc5 z rozmiaru 7 269KB zmniejszył się do 5 290KB zysk 37,4% Natomiast drukarka CutePDF kompresuje dość efektywnie, bo smallpdf.com to potwierdza, więcej się nie da. Wniosek końcowy, jesli interesuje nas pełna funkcjonalność PDF np. warstwy w pdf a nie rozmiar to druk DWG to PDF.pc5 ujdzie (ale wymaga dopacowania przez ZWSOFT) Jeżeli interesuje nas tylko i wyłącznie mały rozmiar pliku to polecam CutePDF - wirtualna drukarka, inne też próbowałem (PDFCreator) , CutePDF jest dla mnie najprostsza w użyciu jako alternatywa do DWG to PDF.pc5. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdp Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 A ja mam pytanie dotyczące warstw dorzuconych w pdfie. Czy można ich po prostu nie generować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) tak, można wyłączyć to co jest prawie równoważne jak wydruk np. poprzez CutePDF W przypadku jak chcemy mieć warstwy w pdf to drukarka dla rzutni musi być DWG To PDF.pc5 Wybór CutePDF nie generuje warstw wcale w PDF ale wielkość pliku jest 4,5x mniejsza np. 1,5MB vs. 7,5MB Edytowane 4 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdp Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dzięki bardzo za szybka odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek222 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 zrobiłem mały test. Wydruk z cada, podkład - mapa skanowana czarno-biała 300 DPI.( format mapy A1, ale to chyba nie ma znaczenia) A4 - ABBY Pdf Transformer 2.0.pdf A4 - PDF-XChange.pdf A4 - CutePDF.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdp Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Dlaczego przy dużym rozmiarze rzutni mój raster traci dużo na jakości? Pozostając przy tej samej skali tylko innym rozmiarze rzutni wszystko z obrazem jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Witam Na jak dużym formacie i na jakiej drukarce dokonywany jest wydruk? Proszę wydrukować rysunek przez drukarkę DWG to PDF i porównać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdp Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Rozmiar 2940x297. Wydruk jest robiony przez drukarką DWG to PDF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Witam Po samym opisie trudno stwierdzić w czym jest problem. Można jeszcze sprawdzić czy rzutnia jest przycięta. Czy mogę prosić o przesłanie pliku wraz z rastrem na pomoc@zwcad.pl ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi