mdo Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Witam. Od kilku dni testuję ZWCAD+ 2014 i muszę przyznać, że najnowsza wersja oprogramowania, faktycznie radzi sobie z rastrami znakomicie lepiej, aniżeli wcześniejsze wersje ZWCad'a, od wersji 2008 włącznie, na których miałem okazję pracować. Wyjątek stanowi jednak plik, który załączam, w którym raster jpg podczytuje się jako "biała plama" Szczerze mówiąc, nie wiem czym jest to spowodowane, gdyż nawet zmiana formatu rastra nie poprawiła sytuacji :( Na domiar, w starszych wersjach programu, podkład podczytuje się poprawnie. W związku z powyższym, proszę o informację, czy można temu jakoś zaradzić, bo szczerze mówiąc, powrót do mozolnej pracy z rastrem na wersji 2012, nie za bardzo mi się uśmiecha. A propos, zauważyłem także, że jeżeli raster występuje w pliku podczytywanym jako xref, to funkcja "etransmit" nie dodaje go automatycznie do pliku archiwum. Szkoda, bo skoro potrafi "zaciągnąć" czcionki, style linii, itp, wydaje się oczywiste, że rastry także powinny być pakowane w paczkę. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, mdo ZWCAD-uwagi.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Witam Ten jpg jest dosyć mocno skompresowany. Proszę spróbować np. w GIMP przeskalować obraz liniowo wybierając z menu Obraz->Skaluj obraz, w polu Interpolacja proszę wybrać Liniowa. Po zapisie do jpg będzie wszystko dobrze wyświetlone. Poniżej zrzuty. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 (edited) Zrobiłem to po swojemu, jakość b. dobra w pdf dobrze widac ...skala 1:1000 format A2 Główna mapa na rastrze 1-bitowym tiff, pieczątki na jpg w kolorze mapa-xref1-mapa.PDF mapa-xref-new.zip Edited June 4, 2014 by Martin_S Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdo Posted June 5, 2014 Author Report Share Posted June 5, 2014 Witam. Bardzo dziękuję za błyskawiczną oraz rzetelną pomoc ze strony Kolegów. Faktycznie, przeskalowanie obrazu przez Gimp rozwiązało problem :) A czy macie Panowie jakiś pomysł, na automatyczne dołączanie rastrów z xref'a podczas tworzenia paczuszki poprzez "etransmit"? Dziękuję i pozdrawiam, mdo Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Witam Nie mam pomysłu na automatyczne dołączenie obrazu wstawionego do xrefa. Natomiast jako rozwiązanie zastępcze, w oknie etransmit jest opcja dołączenia pliku przez kliknięcie Dodaj plik. Po wskazaniu pliku, będzie on dołączony do paczki. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdo Posted June 6, 2014 Author Report Share Posted June 6, 2014 Dziękuję za informację. Tak też robię, o ile nie zapomnę.... :) Pozdrawiam, mdo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts