Kshyhoo Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 (edited) Witam. Jestem nowy na Forum. Chcę wesprzeć się programowo projektowaniem, mój wybór padł na KOMPAS-3D LT V10. Mam problem, mam więc kilka pytań, na któe nie znalazłem odpowiedzi: 1. Jak ułatwić rysowanie linii pomocniczych - trochę kombinuję, wpisując X czy Y w okienko. 2. Czy istnieje możliwość automatycznej zmiany wymiarów - np. wpisuję wymiar oryginalny a program wyświetla wymiary w skali, np. 1:25. Z góry dziękuję za odpowiedź. Edited May 4, 2014 by Kshyhoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 Witam na forum :-) 1. Nie jestem pewien o co chodzi, czy jest problem jest z podaniem współrzędnych? Proszę włączyć sobie uchwyty (SNAP) - może to pomoże 2. Można ustawić odpowiednio skalę widoku, tak aby wymiar był poprawny, a rysunek mieścił się w ramce. Pozdrawiam Kshyhoo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kshyhoo Posted May 5, 2014 Author Report Share Posted May 5, 2014 (edited) Może spróbuję jaśniej, o co mi chodzi. 1. Chcę narysować linie pomocnicze. Czy jedynym wyjściem jest wpisanie własnej wartości w polach X, Y punktów 1 i 2? 2. Czy mogę wprowadzać dane w skali 1:1 a program samoczynnie przelicza wymiary na skalę, np. 1:25 i umieszcza na rysunku? I jeszcze kilka pytań: 3. Wydaje mi się, że program nie umożliwia rysowania na "podłożonej" (czyli wczytanej i umieszczonej jako tło) grafice? 4. Jeżeli chciałbym złożyć kilka rysunków w jeden element, jakie kroki muszę uczynić? Edited May 5, 2014 by Kshyhoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 Punkty można wskazywać wskaźnikiem myszki. Aby chwycić punkt charakterystyczny można użyć uchwytów Podstawą jest ustalenie skali rzutni. Zawsze rysujemy i wymiarujemy w skali 1:1. Proszę ustalić skalę rzutni na 1:25 i rysować oraz wymiarować w skali 1:1. Wersja LT z tego co pamiętam nie umożliwia podkładanie rastrów. Wersja LT nie obsługuje złożeń. Trzeba utworzyć wszystko w jednym modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts