sanitarnik Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Witam wszystkich,To jest mój pierwszy post na forum także proszę o wyrozumiałość.Chciałem zrobić opisy z użyciem wielolinii odniesienia i "zagnieżdżonego" w niej bloku, tzn. wykorzystania w wielolinii bloku z atrybutami zamiast zwykłego tekstu wielowierszowego, i napotkałem problem. Blok użyty w wielolinii nie trzyma wyglądu bloku źródłowego po pierwsze jeżeli chodzi o położenie tekstu jak i o parametry atrybutów. Mam tu na myśli np. niewidoczność atrybutu. Pomimo tego, że akurat w tym przypadku, parametr atrybutu "moc" jest ustawiony jako niewidoczny, to w bloku użytym w wielolinii mimo wszystko się wyświetla. Po rozbiciu wielolinii blok wyświetla się już poprawnie.W załączeniu plik obrazujący problem. ZWCAD+ 2014 vernum = "2014.06.25(24082)" oraz ZWCAD+ 2015 beta. Blok w wielolinii odniesienia.dwg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam Bardzo dziwne jest zachowanie tego bloku w wielolinii, ponieważ sam wstawiony blok do rysunku wyświetla się dobrze. Sprawdzamy to jeszcze... Dziękuję za przykładowy plik. Informację o występującym problemie przekażemy do ZWSOFT. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Hmm ja pokombinowałbym tymczasowo z poleceniem Group Ungroup. Grupa zachowuje sie tak jak 1 element, i jest możliwość zmieniania zasięgu strzałki, w przypadku zmiany zmiennych atrybutowych rozgrupowujemy na chwile , zmieniamy dane i ponownie grupujemy. Obiekty zgrupowane poddają sie lispom robiacych zestawienia. 1. 2. 3. 4. 5. 5. ---> 1. itd. kopiowanie i procedura j.w. Wariant 2 ..korekta bloku, ale nie wiem jak moc zdeaktywować w multiliniiodniesienia, bo deaktywacja zmiennej atrybutowej to łatwo zrobić jako niewidzialną w samym bloku. Blok w wielolinii odniesienia-1.dwg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi