Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z prawidłowym modelowaniem belek. Często gdy belka przechodzi przez ścianę to w tym miejscu dzieli się na jakies małe fragmenty. Czasami na rzucie pokazywane są jakieś błędy jak na załączonym rysunku. Czy ścianę pod belką należy dociąć do jej wysokości ? Moim zdaniem powinno robić się to automatycznie np. w miejscu oparcia belki belka powinna wycinać ścianę. Jeszcze pytanie odnośnie połączenia belek z płyta stropową. Czy łaczycie belkę z płytą poprzez nakłądanie się tak jak w modelu czy może modelujecie płytę do rawędzi bocznej belki ? Dodatkow dołanczam model.

post-544-0-48267600-1385582232_thumb.jpg

00346_Parter-2013-11-27.dwg

Opublikowano

Oj, gruntownie to analizowalem pod kątem CAD (co ZWSOFT miał na myśli) i to nie jest dobre kreślenie w Architecture.

Wprowadziłem korekte  w miejscu zdublowanych elementów i jest teraz ok.

Generalnie kreslisz prętowo, a Architecture raczkującą technologią BIM CAD przedstawia wprowadzany element prętowy jako ścianę / belkę / słup w postaci wizualnej 2D BIM lub aksonometrycznej 3D BIM. Brakuje mi osi, a dużo by pomogły przy modelowaniu.

obrazki i dwg

post-140-0-44693900-1385629769_thumb.jpg

post-140-0-32909700-1385629792_thumb.jpg

DWG juz bez zagnieżdżeń elementów w węźle otworu

MS_00346_Parter-2013-11-27.dwg

Trzymam kciuki przy poznaniu technologii CAD Architecture, bo jest b. plastycznym CAD-em :)

Opublikowano

Witam,

Podczas modelowania budynku pojawiły się nakładające ściany. Błąd, który wystąpił oznacza występowanie nakładających się elementów ścian.

Generalnie przy modelowaniu program dociąga belkę do środka ściany, a przy przejściu ściany przez inną ścianę w widoku 3D przerywa ją. Przeprowadzając taką belkę przez całą ścianę pojawia się komunikat, że ściany się na siebie nakładają. Rozwiązaniem jest np. rysowanie belek do środka ściany, a nie do ich końca (wtedy właśnie następuje podział ściany, co powoduje wystąpienie błędu).

Poniżej zamieszczam screen i poprawiony plik DWG.

post-469-0-97313300-1385630765_thumb.jpg

00346_Parter-2013-11-27-3.dwg

Opublikowano

Dziękuję wam za podpowiedzi ale przyznam Martin_S, że nie do końca rozumiem co miało na celu wprowadzenie słupów które w rzeczywistości nie mogą się tam pojawić ? Rozwiązanie awarch wyjaśnia mi sprawę.

Troche z innej beczki myślałem także o funkcjonalności, która miała by na celu robienie zestawień elementów konstrukcyjnych, które pomogły by np w szybkim oszacowaniu ilości betonu. Stąd też moje pytanie odnośnie modelowania połączeń belek ze stropem w pierwszym poście. Modelując belki i stropy tak aby się nakładały powoduje dublowanie ilości betonu w miejscu połączenia belki ze stropem. W takim przypadku trzeba by modelować stropy do krawędzi belki lub ściany. Na ścianach murowanych zastosować belkę (wieniec), a w przypadku ścian żelbetowych ściany prowadzić do wysokości góry stropu, a strop do wewnętrznej krawędzi ściany. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi :) 

Opublikowano (edytowane)

Analizowałem to także, jak obecną wersją to "obejść". Udało mi sie to poprzez generowanie obiektu do postaci solidowej ACIS poleceniem 3D Group.

Następnie w tej postaci bryły mozna wyselekcjonowac pojedynczo, dokładniejsza objętość betonu to scalenie wszystkich brył nachodzących na siebie.

Takie narzędzie jest dla mnie oczywiste skoro mowa o technologii BIM

http://forum.cad.info.pl/topic/874-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87powierzchnia-grupy-bry%C5%82-powierzchniowych/

do zestawień elementów całego budynku, w szczególnosci export do Excela:

np. 1. Ściana gr. 240mm, wys. 3000mm L= 5,500mb,

2. Ściana gr. 240mm, wys. 3800mm L= 8,460mb,  ściany jako odcinki BIM , tzn poczatek i koniec ściany, w osi definiowanej.

....

44. Sciana żelbetowa gr. 250mm, wys. 3000mm, L=6,210mb

....

87. Belka 250x620mm L=5,760mb (w świetle, strefy podporowe trzebaby samemu doliczyć)

coś w tym stylu może?

tak dla przykładu m.in. miałem dokładniejszą szacowaną wirtualne obj. betonu w tym obiekcie

post-140-0-33054000-1385635656_thumb.jpg

Edytowane przez Martin_S
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podczas modelowania belek bardzo istotne jest, aby prawidłowo określać punkty początkowy i końcowy belki.

Jest to szczególnie istotne w przypadku belek ciągłych:

post-469-0-18812200-1390919446_thumb.png

Należy zwrócić szczególną uwagę, aby punkty końcowe belek ciągłych nie nakładały się na siebie (punkt końcowy belki nr 1 nie może znajdować się dalej niż na krawędzi belki 2):

post-469-0-66397400-1390919668_thumb.png

post-469-0-99438500-1390919668_thumb.png

W momencie kiedy punkt końcowy jednej z belek będzie znajdował się na belce drugiej program zakomunikuje błąd:

post-469-0-32586900-1390919752_thumb.png

UWAGA: Bardzo często problem występuje kiedy podczas rysowania wyłączona jest opcja Lokalizacja Względem Obiektu. Program wtedy domyślnie przyjmuje punkt końcowy belki położonej na ścianie w jej środku, stąd częsty problem z pokrywaniem się belek, a tym samym wystąpieniem błędu w programie.