jerzy Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Zainstalowałem ZWCAD 2012 PL z pliku ZWCAD_2012_PL_15_11_2011.msi (30-dniowy test). Następnie ściągnąłem (z bazy wiedzy o ZWCAD) plik:mechanic_v02_zwcad2011_28-02-2011.dll i umieściłem go w katalogu z programem:ZWCAD 2012 Plk. Co należy zrobić jeszcze (albo inaczej), aby zacząć rysować kołazębate?Potrzebne mi są realne walcowe koła o zębach prostych, a nie uproszczone rysunkipoglądowe. Duże koła (średnica podziałowa 1 m i więcej) z tworzywa (lignofolsamosmarowny) mają być indywidualnie wycinane frezem palcowym. Maszyna pracuje napodstawie rysunku w formacie .dxf.Program powinien utworzyć rysunek, mając na wejściu średnicę podziałową i liczbęzębów. Współczynnik wysokości zęba y = 1. Należy dodatkowo wprowadzić standardowy luzmiędzyzębny.Czy da się to zrobić za pomocą tej nakładki i w jaki sposób?Jestem elektrykiem, nigdy nie konstruowałem części maszyn i słabo posługuję sięoprogramowaniem CADowskim.mechanic_v02_zwcad2011_28-02-2011.dll Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Witam Powyższy plik trzeba wczytać do programu ZWCAD. Najpierw w pasku poleceń potrzeba wpisać polecenie appload. W otwartm oknie kliknąć przycisk Dodaj plik, wskazać plik na dysku, a następnie kliknąć przycisk Załaduj. Aby uruchomić nakładkę potrzeba w pasku poleceń wpisać polecenie M_kola. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts