ano5 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Często na rysunku mam utworzyć tabele gdzie podane są wartości wymiarów na rysunku oznaczonych literami (a,b,c,d itd). W AUTOCADZIE jest narzędzie do tworzenia takiej tabeli. Podaje się ilość kolumn, wierszy, wielkość tekstu i inne dane. Można to wszystko później edytować. Jak zrobić coś podobnego w ZWCAD? Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Witam, niestety w ZWCADzie nie ma jeszcze edytora tabel. Można jednak wstawić tabelę, tworząc ją np. w Excelu. Utworzoną tabelę należy obramować (Obramowanie-->Wszystkie krawędzie). Następnie zaznaczamy tabelę w Excelu, przechodzimy do ZW i wybieramy: Edycja :arrow: Wklej specjalnie :arrow: Obiekty ZWCADa Wstawiona zostanie tabela wraz z obramowaniem. Wyrównanie tekstu i scalanie komórek pozostanie zachowane. Wklejony obiekt będzie składał się z linii i zwykłego tekstu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ano5 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję. Ten sposób mnie w zupełności mnie satysfakcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornad Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam Podany powyżej sposób jest fajny i prosty, ale w moim przypadku tabelka po wklejeniu do ZWCAD nie wygląda tak ładnie jak w Exelu. Wszystko jest lekko "rozjechane", linie nie stykają się a tekst jest przesunięty. Co może być tego przyczyną? Używam ZWCAD 2008i Standard + Microsoft Office Excel 2007 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Witam, faktycznie linie są przesunięte o niecałe 2 jednostki. Na szczęście są dobrej długości, więc można "tylko" je przesunąć. Proszę zobaczyć na film: http://www.projektuje.net/filmy/film--0002.html Wysłałem już opis błędu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi