ano5 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Często na rysunku mam utworzyć tabele gdzie podane są wartości wymiarów na rysunku oznaczonych literami (a,b,c,d itd). W AUTOCADZIE jest narzędzie do tworzenia takiej tabeli. Podaje się ilość kolumn, wierszy, wielkość tekstu i inne dane. Można to wszystko później edytować. Jak zrobić coś podobnego w ZWCAD? Andrzej
dmatusz3 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Witam, niestety w ZWCADzie nie ma jeszcze edytora tabel. Można jednak wstawić tabelę, tworząc ją np. w Excelu. Utworzoną tabelę należy obramować (Obramowanie-->Wszystkie krawędzie). Następnie zaznaczamy tabelę w Excelu, przechodzimy do ZW i wybieramy: Edycja :arrow: Wklej specjalnie :arrow: Obiekty ZWCADa Wstawiona zostanie tabela wraz z obramowaniem. Wyrównanie tekstu i scalanie komórek pozostanie zachowane. Wklejony obiekt będzie składał się z linii i zwykłego tekstu. Pozdrawiam
ano5 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję. Ten sposób mnie w zupełności mnie satysfakcjonuje.
kornad Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam Podany powyżej sposób jest fajny i prosty, ale w moim przypadku tabelka po wklejeniu do ZWCAD nie wygląda tak ładnie jak w Exelu. Wszystko jest lekko "rozjechane", linie nie stykają się a tekst jest przesunięty. Co może być tego przyczyną? Używam ZWCAD 2008i Standard + Microsoft Office Excel 2007 Pozdrawiam
dmatusz3 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Witam, faktycznie linie są przesunięte o niecałe 2 jednostki. Na szczęście są dobrej długości, więc można "tylko" je przesunąć. Proszę zobaczyć na film: http://www.projektuje.net/filmy/film--0002.html Wysłałem już opis błędu. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi