zonikpl Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Witajcie. Jak w tytule - szukam kodu Lisp autorstwa Kojacek o nazwie "Linie łamane", na stronie Kojacka jest tylko opis tego lispa lecz nie ma kodu, ma ktoś może ten kod i go udostępni? Będę wdzięczny. Cytuj
zonikpl Opublikowano Środa o 08:12 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 08:12 Rozumiem, że nikt nie dysponuje tym lispem? Cytuj
kojacek Opublikowano Środa o 12:01 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:01 Myślę że coś (chyba) mam... 😉 potrzebuję jednak trochę czasu, bo nie mam tego przy sobie. Cytuj
zonikpl Opublikowano Środa o 12:04 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 12:04 Witaj kojacku, będę wdzięczny, ułatwi mi to pracę, a coś sam próbowałem napisać wg. twojego opisu na stronie, ale nie za bardzo mi to wychodzi. Uzbrajam się w cierpliwość, dziękuję za odzew, pozdrawiam serdecznie. Cytuj
kojacek Opublikowano Środa o 18:34 Zgłoś Opublikowano Środa o 18:34 voila: https://kojacek.wordpress.com/2026/04/08/linie-lamane-2-czyli-jak-to-dziala/ dmatusz3 1 Cytuj
zonikpl Opublikowano Czwartek o 11:17 Autor Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:17 Dziękuję za link do kodu, niestety w zwcad 2026 PL nie działa Cytuj
kojacek Opublikowano Czwartek o 13:02 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 13:02 Spróbuj tego tak jak na obrazie powyżej, zamień wyrażenie - (quote (eval %1)) na ('eval %1). To samo dla %2. Cytuj
zonikpl Opublikowano Czwartek o 13:21 Autor Zgłoś Opublikowano Czwartek o 13:21 po zamianie wygląda to tak: ale niestety wyskakuje błąd: niezdefiniowana funkcja - CD:USR_GETKEYWORD Cytuj
kojacek Opublikowano Czwartek o 17:43 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:43 Załaduj CADPL-Pack'a: Cytuj
zonikpl Opublikowano Czwartek o 17:45 Autor Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:45 ok. a jak to zrobić? do zw cada się da? Cytuj
kojacek Opublikowano Czwartek o 17:52 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:52 https://kojacek.wordpress.com/2015/11/04/cadpl-pack/ Cytuj
zonikpl Opublikowano Czwartek o 18:03 Autor Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:03 (edytowane) CADPack załadowany. efekt sline taki jak poniżej. Zauważyłem że nie działają dobrze wybory dół, góra, środek itd - wybiera się losowo niż to co wskazuję Edytowane Czwartek o 18:10 przez zonikpl Cytuj
kojacek Opublikowano Czwartek o 18:48 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:48 Wygląda na to że u mnie działa dobrze... Cytuj
zonikpl Opublikowano Czwartek o 20:55 Autor Zgłoś Opublikowano Czwartek o 20:55 ok u mnie tez działa, ale jest jeden kłopot - wybór opcji działa dopiero za drugim wywołaniem polecenia, czyli wybieram góra a program wykona opcję ostatnia zapamiętaną, wpisze ponownie sline i wybiorę górę to zrobi górę, wywołam slina i opcje środek zrobi górę, wybiorę ponownie sline i środek zrobi środek Cytuj
kojacek Opublikowano Piątek o 06:22 Zgłoś Opublikowano Piątek o 06:22 Jeżeli nie wprowadzałeś jakichś "ulepszeń" program powinien działać prawidłowo. Przetestuj w linii poleceń wywołania funkcji: (jk:SLN-GetKey) wybierając dostępne opcje. Wybrane słowo kluczowe (także każde ostatnie jako domyślne wybrane enterem) przypisywane jest do zmiennej globalnej o nazwie *SLN*. Jej wartość determinuje tryb rysowania. zonikpl 1 Cytuj
RobS Opublikowano Piątek o 07:25 Zgłoś Opublikowano Piątek o 07:25 Hej, U mnie po wprowadzeniu poprawki skrypt działa w ZWCADzie 2026 bez zastrzeżeń. 18 godzin temu, kojacek napisał: Spróbuj tego tak jak na obrazie powyżej, zamień wyrażenie - (quote (eval %1)) na ('eval %1). To samo dla %2. zonikpl 1 Cytuj
zonikpl Opublikowano Piątek o 09:40 Autor Zgłoś Opublikowano Piątek o 09:40 (edytowane) ok. wszystko działa, moje niedopatrzenie, mylił mnie zapis w pasku poleceń, bardzo dziękuję za cierpliwość, temat możemy zakończyć Edytowane Piątek o 09:40 przez zonikpl dmatusz3 1 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Piątek o 10:07 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:07 U mnie też wszystko działa. Pozwolę sobie zamieścić dostosowany do ZWCAD plik LISP sline_linie-lamane.lsp RobS 1 Cytuj
kojacek Opublikowano Piątek o 10:36 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:36 Podsumowując - w ZwCAD 2026 PL wyrażenie (quote (eval SYM)) nie działa, ale ('eval SYM) jest ok. Czy tylko w tej wersji, czy w innych też? W AutoCAD jest ok - przynajmniej nie spotkałem się z tym problemem nawet w starych wersjach. To że quote w tym miejscu nie działa, jest dziwne, bowiem wydaje się że ' (apostrof) jest tylko skrótem od (czy do) quote, więc interpreter LISP-a w rzeczywistości wykorzystuje funkcję quote. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi