zonikpl Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Witajcie. Jak w tytule - szukam kodu Lisp autorstwa Kojacek o nazwie "Linie łamane", na stronie Kojacka jest tylko opis tego lispa lecz nie ma kodu, ma ktoś może ten kod i go udostępni? Będę wdzięczny. Cytuj
zonikpl Opublikowano 8 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Rozumiem, że nikt nie dysponuje tym lispem? Cytuj
kojacek Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Myślę że coś (chyba) mam... 😉 potrzebuję jednak trochę czasu, bo nie mam tego przy sobie. Cytuj
zonikpl Opublikowano 8 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Witaj kojacku, będę wdzięczny, ułatwi mi to pracę, a coś sam próbowałem napisać wg. twojego opisu na stronie, ale nie za bardzo mi to wychodzi. Uzbrajam się w cierpliwość, dziękuję za odzew, pozdrawiam serdecznie. Cytuj
kojacek Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia voila: https://kojacek.wordpress.com/2026/04/08/linie-lamane-2-czyli-jak-to-dziala/ dmatusz3 1 Cytuj
zonikpl Opublikowano 9 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Dziękuję za link do kodu, niestety w zwcad 2026 PL nie działa Cytuj
kojacek Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Spróbuj tego tak jak na obrazie powyżej, zamień wyrażenie - (quote (eval %1)) na ('eval %1). To samo dla %2. Cytuj
zonikpl Opublikowano 9 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia po zamianie wygląda to tak: ale niestety wyskakuje błąd: niezdefiniowana funkcja - CD:USR_GETKEYWORD Cytuj
zonikpl Opublikowano 9 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia ok. a jak to zrobić? do zw cada się da? Cytuj
kojacek Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia https://kojacek.wordpress.com/2015/11/04/cadpl-pack/ Cytuj
zonikpl Opublikowano 9 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia (edytowane) CADPack załadowany. efekt sline taki jak poniżej. Zauważyłem że nie działają dobrze wybory dół, góra, środek itd - wybiera się losowo niż to co wskazuję Edytowane 9 Kwietnia przez zonikpl Cytuj
kojacek Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Wygląda na to że u mnie działa dobrze... Cytuj
zonikpl Opublikowano 9 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia ok u mnie tez działa, ale jest jeden kłopot - wybór opcji działa dopiero za drugim wywołaniem polecenia, czyli wybieram góra a program wykona opcję ostatnia zapamiętaną, wpisze ponownie sline i wybiorę górę to zrobi górę, wywołam slina i opcje środek zrobi górę, wybiorę ponownie sline i środek zrobi środek Cytuj
kojacek Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Jeżeli nie wprowadzałeś jakichś "ulepszeń" program powinien działać prawidłowo. Przetestuj w linii poleceń wywołania funkcji: (jk:SLN-GetKey) wybierając dostępne opcje. Wybrane słowo kluczowe (także każde ostatnie jako domyślne wybrane enterem) przypisywane jest do zmiennej globalnej o nazwie *SLN*. Jej wartość determinuje tryb rysowania. zonikpl 1 Cytuj
RobS Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Hej, U mnie po wprowadzeniu poprawki skrypt działa w ZWCADzie 2026 bez zastrzeżeń. 18 godzin temu, kojacek napisał: Spróbuj tego tak jak na obrazie powyżej, zamień wyrażenie - (quote (eval %1)) na ('eval %1). To samo dla %2. zonikpl 1 Cytuj
zonikpl Opublikowano 10 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) ok. wszystko działa, moje niedopatrzenie, mylił mnie zapis w pasku poleceń, bardzo dziękuję za cierpliwość, temat możemy zakończyć Edytowane 10 Kwietnia przez zonikpl dmatusz3 1 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia U mnie też wszystko działa. Pozwolę sobie zamieścić dostosowany do ZWCAD plik LISP sline_linie-lamane.lsp RobS 1 Cytuj
kojacek Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Podsumowując - w ZwCAD 2026 PL wyrażenie (quote (eval SYM)) nie działa, ale ('eval SYM) jest ok. Czy tylko w tej wersji, czy w innych też? W AutoCAD jest ok - przynajmniej nie spotkałem się z tym problemem nawet w starych wersjach. To że quote w tym miejscu nie działa, jest dziwne, bowiem wydaje się że ' (apostrof) jest tylko skrótem od (czy do) quote, więc interpreter LISP-a w rzeczywistości wykorzystuje funkcję quote. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu Jeszcze taki pomysł mamy na wykonanie takich linii łamanych za pomocą bloku. Cytuj
zonikpl Opublikowano 13 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) oo to fajne, jak blok zrobiony jest? Edytowane 13 godzin temu przez zonikpl Cytuj
kojacek Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Ok. Blok jest w porządku. Niemniej podstawowym założeniem SLINE, było zredukowanie klikania do minimum. Wywołanie polecenia (1) opcja (2) wskazanie (3) dwóch punktów... W realnym świecie (swego czasu) zastosowanie w "schematologii i rurologii": Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi