hamamatsu Opublikowano Poniedziałek o 12:28 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 12:28 Witam wszystkich, nurtuje mnie taki problem, czy jest możliwość zmiany koloru tekstu w liniach odniesienia automatycznie dla wielu takich odniesień (mówimy o mleader'ach). Zaznaczenie wszystkich i zmiana koloru z poziomu palety kolorów działa ale tylko do pewnego momentu. A mianowicie: gdy mamy linię odniesienia, otworzymy tekst dwuklikiem i zmienimy kolor tego tekstu to potem zaznaczenie tej linii odniesienia i zmiana koloru z pozycji palety kolorów zmienia tylko linię a nie tekst. (mam nadzieje że to dobrze wyjaśniłem). I tutaj pojawia się moje pytanie, czy można to jakoś zautomatyzować? przykładowo mam ponad 500 takich linii odniesienia ze zmienionym ręcznie kolorem tekstu i chcę żeby ten tekst we wszystkich miał kolor np jak warstwa (lub narzucony przeze mnie ale jak warstwa i tak by mi już robiło robotę) trochę z chatem GPT podziałałem ale ostatecznie mi napisał że się nie da tego zrobić..... Pracuję na pełny autocad 2021 lub gstarcad 2023. Z góry dziękuję za pomoc. HamamatsU
RobS Opublikowano Poniedziałek o 12:50 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 12:50 Hej, Musisz usunąć nadpisanie tekstu w odnośnikach. Użyj skrypt STPMLEADER - Reset MLeader Text Color Font Type.lsp Wczytaj go poleceniem AP i wywołaj STPMLEADER. hamamatsu 1
hamamatsu Opublikowano Poniedziałek o 17:36 Autor Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 17:36 Hehe, chciałem to zrobić w zupełnie inny sposób ale to co podesłałeś pasuje mi w 95% przypadków! Bardzo dziękuję za pomoc
hamamatsu Opublikowano Poniedziałek o 19:19 Autor Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:19 A to idąc kawałek dalej, jest też może już jakieś gotowe narzędzie, które będzie działać tak samo jak to powyżej ale do tekstu? Wielowierszowego i jednowierszowego? polecenie SETBYLEAR niestety nie działa na tekst jeśli ma on już dwuklikiem zmieniony kolor...
RobS Opublikowano wczoraj o 06:09 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 06:09 Do tekstów wieloliniowych użyj skrypt STPMTEXT - Reset MText Color.lsp
Marek-M Opublikowano wczoraj o 08:52 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 08:52 Nie używałem kodu, który wrzucił @RobS ale korzystam od dawna ze skryptu StripMtext, który działa zarówno na MTEXT jak i MLEADER. Wersja, którą tu wrzucam jest po drobnej modyfikacji jednej sekcji kodu, bo trafiłem na jakieś nietypowe zawartości w swoim pliku CAD. StripMtext v5-0d.lsp dmatusz3 1
hamamatsu Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu hej, dzięki za odpowiedź, ale niestety zauważyłem że zarówno programik @RobS jak i Twój nie do końca działa na MLEADER... mam MLEADER z wszystkimi parametrami Bylear, wchodzę dwuklikiem w niego i zmieniam kolor tekstu na jakiś inny. Potem po wyjściu z tekstu zmieniam kolor dla całego MLEADERA na jeszcze jakiś inny, zmienia mi się tylko kolor strzałki. I teraz takiego MLEADERA nie mogę żadnym z tych dwóch programów zmienić, żeby kolor tekstu był Bylear...chyba że coś robię nie tak.
RobS Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale u mnie skrypt działa jak na poniższym nagraniu. Nadpisałem kolor tekstu, także mimo zmiany koloru warstwy na której jest wstawiony odnośnik kolor tekstu nie zmienił się. Po wywołaniu polecenia STPMLEADER wybieram odnośnik, klikam Enter i tekst znowu ma kolor Jak Warstwa.
hamamatsu Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu postaram się nagrać jak to wygląda u mnie i wrzucę wieczorem filmik. Może jakieś zmienne systemowe mam nie tak poustawiane że nie zawsze mi ten lisp zadziała...
Rekomendowane odpowiedzi