Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, nurtuje mnie taki problem, czy jest możliwość zmiany koloru tekstu w liniach odniesienia automatycznie dla wielu takich odniesień (mówimy o mleader'ach).

Zaznaczenie wszystkich i zmiana koloru z poziomu palety kolorów działa ale tylko do pewnego momentu. A mianowicie: gdy mamy linię odniesienia, otworzymy tekst dwuklikiem i zmienimy kolor tego tekstu to potem zaznaczenie tej linii odniesienia i zmiana koloru z pozycji palety kolorów zmienia tylko linię a nie tekst. (mam nadzieje że to dobrze wyjaśniłem).

I tutaj pojawia się moje pytanie, czy można to jakoś zautomatyzować? przykładowo mam ponad 500 takich linii odniesienia ze zmienionym ręcznie kolorem tekstu i chcę żeby ten tekst we wszystkich miał kolor np jak warstwa  (lub narzucony przeze mnie ale jak warstwa i tak by mi już robiło robotę) :) trochę z chatem GPT podziałałem ale ostatecznie mi napisał że się nie da tego zrobić..... Pracuję na pełny autocad 2021 lub gstarcad 2023.

Z góry dziękuję za pomoc.

HamamatsU 

Opublikowano

A to idąc kawałek dalej, jest też może już jakieś gotowe narzędzie, które będzie działać tak samo jak to powyżej ale do tekstu? Wielowierszowego i jednowierszowego?

polecenie SETBYLEAR niestety nie działa na tekst jeśli ma on już dwuklikiem zmieniony kolor...