geonis Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Witam, dostrzegłem w Z12+ (SP1), ale w poprzedniej wersji również, problem bardzo powolnej pracy z rastrami, które są obrócone. Mam w rysunku wstawiony kolorowy raster bez obrotu i program działa szybko i bez problemu. Obrócenie rastra o jakikolwiek kąt powoduje ślamazarny rendering i profesjonalna praca z rastrem przestaje być możliwa, o ile przy obrocie np. o 1 stopień jest jeszcze w miarę ok, to im bardziej raster "skośny", tym gorzej. Często opracowuję mapy geodezyjne w różnych układach i jest to niesamowicie uciążliwe. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i jest na to jakaś recepta? Pozdrawiam Edytowane 14 Lutego 2013 przez geonis Cytuj
kruszynski Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam Niestety w obecnie aktualnej wersji występuje taka niedogodność. Receptą z pewnością będzie kolejna aktualizacja programu. Mamy dostępną nową wersję narazie jeszcze tylko do celów wewnętrznych testowych i po naszych testach możemy powiedzieć, że ta wersja jest bardzo wydajna pod względem pracy z rastrami W tym temacie jest dostępny do pobrania filmik ukazujący porównanie pracy z rastrami na obecnej oficjalnej i wewnętrznej wersji programu. Pozdrawiam Cytuj
geonis Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 Dziękuję za info. Czekam z niecierpliwością :) Cytuj
benek222 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 takie małe pytanko do ekspertów. Czym różnią sie programy typu Autocad, Zwcad itp. od Microstation szczególnie przy obsłudze rastrów. Na microstation mam wczytaną znaczą ilość rastrów ( skany map zasadniczych, skany map topograficznych, ortofotomapy) i wszystko ładnie działa. Żaden program typu cad tego nie odpali, a jak odpali to nie nie da sie na tym pracować. Microstation nawet najnowsze ma już kilka lat i nadal jest bezkonkurencyjny. Dla porównania można pobrać ze strony microstatonon darmową przeglądarkę Bentley View i przetestować. Czekam na nową wersje Zwcad bo na pewno sie przyda. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi