alf Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca (edytowane) Czy ktoś by mi pomógł (jakieś wskazówki??) wykonać blok dyn obiektu liniowego, tak by działało prawidłowo wydłużanie tego obiektu i obrót, najlepiej jednocześnie. Zupełnie nie wychodzi mi to.. obiekt powinien się rozciągać na odc A od punktu x i obracać wokół punktu Y o kąt B Prostokąt ma zachowywać się jak odcinek, a odcinek nie może być krótszy niż 1,35 Przy czym oba okręgi powinny się zachowywać tak samo niestety po wykonaniu wydłużenia, obrotu i ponownego wydłużenia wygląda to tak: DYN_hp_podz.dwg Edytowane 9 Lipca przez alf
RobS Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Hej, Sprawdź blok który dla Ciebie przygotowałem 😄 Nie wiem czy obiekty poruszają się tak jak chciałaś, ciężko było mi to wywnioskować z opisu. W każdym razie dowolnie obracając lub rozciągając nic się nie rozjeżdża. HP_dyn_podz_blok dynamiczny.dwg
alf Opublikowano 10 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca czy pracuje jak powinien? 1) nie do końca, nie obraca się prostokącik razem z linią (powinna obracać się całość) 2) czy kropka obrotu, która obraca sie razem z obiektem może się równiez przesuwać przy rozciąganiu? 3) jeśli tak, to czy uchwyt obrotu o rozciągania moze być wspólny jeden - zlokalizowany np w środku półka symb HP? Wydaje się że kiedyś widziałam taki blok dynamiczny, dynamicznie rozciągał się i obracał jednocześnie, ale chyba był dużo prostrzy 4. Pobawiłam się, załączam 3 moje próby, żadna do końca niezadowalająca niestety.. używałam stretch polar.. od końca: 4 - w ogóle nie działa.. ale próbowałam poblokowac zarówno prostokąt jak i symbol hp razem z dużym róż kółkiem 3. Działa (bez bloku hp) ale prostokąt się nie obraca, żadnych nie ma wewn blokówHP_dyn_podz_blok dynamiczny (1).dwg 2. To chyba najlepsza wersja do mojego celu , blok jest annotative więc można stawiać ten blok zgodnie z obrotem widoku. Zmian istotna to odwrócenie sposobu wstawiania (punkt wstawienia to hp a rozicągamy linię za hp razem z prostokątem). Dodatkowo wstawiłam ograniczenia rozciągania, min i max. W sumie "2" jest już dla mnie przydatna, dziękuje za "inspirację" natomiast jakby się udało w drugą stronę, punkt wstawienia na końcu linii o rozciąganie+obrót hp, ale bez przemieszczania prostokąta (tylko obrót wokół pktu wstawienia) to by było najlepiej.. próbowalam z blokami ale chyba to nie tędy droga..
RobS Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Faktycznie prostokąt się nie obracał, dodałem go do zbioru i jest ok. Nie udało mi się powiązać położenia uchwytu do obracania i rozciągania. HP_dyn_podz_blok dynamiczny_1.dwg pawmal i alf 2
alf Opublikowano 11 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca fajny.. działą. Czy mógłby mi Pan w dwóch zdaniach napisać kolejność definiowania tego bloku? Bo widzę że użył Pan powiazania wydłużenia z obrotem. Ja próbowałam ale kompletnie mi to nie wychodziło, więc zaczęłam próby z rozciąganiem "polarstretch"
RobS Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Najpierw dodaję parametr Przesunięcie liniowe (Linera move), to kluczowe ponieważ elementy Odległość1 i Przesuwania (Distance1 i Move) tego parametru będą musiały zostać dodane do zbioru obrotu (Rotate), żeby obracały się z całym obiektem. Tworzenie bloku pokazałem na nagraniu. alf 1
Rekomendowane odpowiedzi