Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś by mi pomógł  (jakieś wskazówki??) wykonać blok dyn obiektu liniowego, tak by działało prawidłowo wydłużanie tego obiektu i obrót, najlepiej jednocześnie. Zupełnie nie  wychodzi mi to.. 

obiekt powinien się rozciągać na odc A od punktu x i obracać wokół punktu Y o kąt B

Prostokąt ma zachowywać się jak odcinek, a odcinek nie może być krótszy niż 1,35

Przy czym oba okręgi powinny się zachowywać tak samo

image.thumb.png.5116b8d817717b0f6758e8f66f5c0718.png

niestety po wykonaniu wydłużenia, obrotu i ponownego wydłużenia wygląda to tak:

image.thumb.png.c73b97bd077c5317ba3552e7f15ca457.png

DYN_hp_podz.dwg

Edytowane przez alf
Opublikowano

czy pracuje jak powinien?

1) nie do końca, nie obraca się prostokącik razem z linią (powinna obracać się całość)

image.png.7aa78489b2fd4e7b0f0f037a202e14c6.png

2) czy kropka obrotu, która obraca sie razem z obiektem może się równiez przesuwać przy rozciąganiu? 

image.png.788245ce1116eb2929d4460c742d5e1c.pngimage.png.ab5a419b2f0317ef2aa543eca4662a33.png

3) jeśli tak, to czy uchwyt obrotu o rozciągania moze być wspólny jeden  - zlokalizowany np w środku półka symb HP? Wydaje się że kiedyś widziałam taki blok dynamiczny, dynamicznie rozciągał się i obracał jednocześnie, ale chyba był dużo prostrzy

4. Pobawiłam się, załączam 3 moje próby, żadna do końca niezadowalająca niestety.. używałam stretch polar..

od końca: 

4 - w ogóle nie działa.. ale próbowałam poblokowac zarówno prostokąt jak i symbol hp razem z dużym róż kółkiem

3. Działa (bez bloku hp) ale prostokąt się nie obraca, żadnych nie ma wewn blokówHP_dyn_podz_blok dynamiczny (1).dwg

2. To chyba najlepsza wersja do mojego celu , blok jest annotative więc można stawiać ten blok zgodnie z obrotem widoku. Zmian istotna to odwrócenie sposobu wstawiania (punkt wstawienia to hp a rozicągamy linię za hp razem z prostokątem). Dodatkowo wstawiłam ograniczenia rozciągania, min i max.

W sumie "2" jest już dla mnie przydatna, dziękuje za "inspirację"

natomiast jakby się udało w drugą stronę, punkt wstawienia na końcu linii o rozciąganie+obrót hp, ale bez przemieszczania prostokąta (tylko obrót wokół pktu wstawienia) to by było najlepiej.. próbowalam z blokami ale chyba to nie tędy droga.. 

Opublikowano

fajny.. działą. 

Czy mógłby mi Pan w dwóch zdaniach napisać kolejność definiowania tego bloku? Bo widzę że użył Pan powiazania wydłużenia z obrotem. Ja próbowałam ale kompletnie mi to nie wychodziło, więc zaczęłam próby z rozciąganiem "polarstretch"

Opublikowano

Najpierw dodaję parametr Przesunięcie liniowe (Linera move), to kluczowe ponieważ elementy Odległość1 i Przesuwania (Distance1 i Move) tego parametru będą musiały zostać dodane do zbioru obrotu (Rotate), żeby obracały się z całym obiektem.

Tworzenie bloku pokazałem na nagraniu.

Blokdynamiczny.thumb.gif.78c676e10064daeb3ea0067c6ba03fbb.gif