wasyl Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Jak ustawić ZWcad aby drukował całośc strony A4 w skali 1:50 rysunek! Ja ustawiam to poprzez Dopasuj : skala 1:50 Centruj Albo brakuje ramki dolnej, albo przesunie niesymetrycznie. Na podglądzie wydruku wszystko jest ok. wasyl :?: i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam, rozumiem, że rysunek jest obcięty na papierze. Powodem może być marginesy (obszary niedrukowane) drukarki. Na jakiej drukarce Pan drukuje? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasyl Opublikowano 8 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Dzień dobry ! Drukuję na drukarce hp940, hp9555 i laserowej, ale nie pamietam w tej chwili nazwy. Zastanawiam się raczej czy nie popełniam jakiegoś błędu w samym ZWCadzie ( w ustawieniach przy drukowaniu) Sprawdzałem dokładnośc ramki. Nie budziła zastrzeżeń wasyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Witam, postaram się dzisiaj wstawić opis odnośnie drukowania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Witam, poniżej zamieściłem kilka informacji odnośnie drukowania. Postaram się wkrótce rozbudować opis. Poniżej przedstawiam sposób utworzenia pliku konfiguracyjnego *.pc3 drukarki. Taki plik konfiguracyjny może zostać zapamiętany i będzie widniał jako drukarka. W takim pliku zapamiętane będą ustawienia np. rozmiaru papieru, układu - poziomy/pionowy, rozdzielczość druku., itp. http://projektuje.net/filmy/tworzenie_pliku_konfiguracyjnego_drukarki_pc3.html Poniżej zamieszczam film odnośnie skali wydruku. Jeśli wybierzemy opcję "dopasuj" to ZWCAD postara się wstawić cały rysunek do wybranego rozmiaru papieru, uwzględniając jego marginesy (obszary niedrukowane), kosztem skali. Zamiast 1:20, będziemy mieli np. 1:20.07. Jeśli wybierzemy skalę na sztywno np 1:20, to program ją zachowa, ale zewnętrzne krawędzie rysunku mogą wyjść poza marginesy drukowania i rysunek zostanie obcięty. http://projektuje.net/filmy/drukowanie_ze_skala_wydruku_i_dopasowaniem.html W powyższym filmie użyłem drukarki PDFcreator. Nie posiada ona żadnych marginesów. Cała kartka A3 została zadrukowana. Jeśli jednak wydrukujemy rysunek z opcją "dopasuj" do zwykłej drukarki, skala zmieni się i powstaną marginesy. Jeśli ustawimy określoną skalę, to zostanie ona zachowana, jednak część rysunku nie zostanie wydrukowana. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi