Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ustawić ZWcad aby drukował całośc strony A4 w skali 1:50 rysunek!

Ja ustawiam to poprzez Dopasuj : skala 1:50

Centruj

Albo brakuje ramki dolnej, albo przesunie niesymetrycznie.

Na podglądzie wydruku wszystko jest ok.

wasyl :?: i

Opublikowano

Dzień dobry !

Drukuję na drukarce hp940, hp9555 i laserowej, ale nie pamietam w tej chwili nazwy.

Zastanawiam się raczej czy nie popełniam jakiegoś błędu w samym ZWCadzie ( w ustawieniach przy drukowaniu)

Sprawdzałem dokładnośc ramki. Nie budziła zastrzeżeń

wasyl

Opublikowano

Witam,

poniżej zamieściłem kilka informacji odnośnie drukowania.

Postaram się wkrótce rozbudować opis.

Poniżej przedstawiam sposób utworzenia pliku konfiguracyjnego *.pc3 drukarki.

Taki plik konfiguracyjny może zostać zapamiętany i będzie widniał jako drukarka.

W takim pliku zapamiętane będą ustawienia np. rozmiaru papieru, układu - poziomy/pionowy, rozdzielczość druku., itp.

http://projektuje.net/filmy/tworzenie_pliku_konfiguracyjnego_drukarki_pc3.html

Poniżej zamieszczam film odnośnie skali wydruku.

Jeśli wybierzemy opcję "dopasuj" to ZWCAD postara się wstawić cały rysunek do wybranego

rozmiaru papieru, uwzględniając jego marginesy (obszary niedrukowane), kosztem skali.

Zamiast 1:20, będziemy mieli np. 1:20.07.

Jeśli wybierzemy skalę na sztywno np 1:20, to program ją zachowa, ale zewnętrzne krawędzie rysunku mogą wyjść poza marginesy drukowania i rysunek zostanie obcięty.

http://projektuje.net/filmy/drukowanie_ze_skala_wydruku_i_dopasowaniem.html

W powyższym filmie użyłem drukarki PDFcreator. Nie posiada ona żadnych marginesów.

Cała kartka A3 została zadrukowana.

Jeśli jednak wydrukujemy rysunek z opcją "dopasuj" do zwykłej drukarki, skala zmieni się i powstaną marginesy.

wydruk_z_pdf.png

Jeśli ustawimy określoną skalę, to zostanie ona zachowana, jednak część rysunku nie zostanie wydrukowana.

wydruk_ze_stala_skala.png

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.