dawido000 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam w autocadzie zrobiłem sobie makro które zlicza sumę pól (fragment): ThisDrawing.SelectionSets.Item("ss").Delete Set sel = ThisDrawing.SelectionSets.Add("ss") sel.SelectOnScreen m = sel.Count For i = 0 To m - 1 Set kwadrat = sel.Item(i) pole1 = kwadrat.Area pole = pole + pole1 slajd = ThisDrawing.Utility.RealToString(pole, acDecimal, 2) Next Przerobiłem go na wersję zwcada: Thisdocument.SelectionSets.Item("ss").Delete Set sel = Thisdocument.SelectionSets.Add("ss") sel.SelectOnScreen m = sel.Count For i = -0 To m - 1 Set kwadrat = sel.Item(i) pole1 = kwadrat.Area pole = pole + pole1 slajd = Thisdocument.Utility.RealToString(pole, zcDecimal, 2) Next Wszystko działa, tylko dlaczego wywołanie pole1 = kwadrat.Area zwraca wartość zawsze zero. Tak jakby kwadrat.Area nie było takiego obiektu. Ktoś mi pomoże? Może brakuje jakiejś bibilioteki[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Sprawdziłem Kod który Pan przesłał na ZWCAD 2012 (ver. 2011.10.30) i obiektach typu poililinia, prostokąt. Wartości zwracane przez program były zgodne z oczekiwanymi, czyli pole zostało poprawnie odczytane. Czy w związku z tym, mógłby Pan przesłać własny rysunek, na którym występuje problem? Proszę również o informację o wersji ZWCADa, na której testował Pan przedstawiony kod. Informację tą uzyskać może Pan po wpisaniu polecenia vernum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido000 Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Wersja ZWCADA: 2011.10.30 Testowałem na obiektach typu Polilinia, prostokąt. W załączniku rysunek, na którym testowałem makro: Sub si() Dim pole, pole1 As Double Dim i, m As Integer Dim sel As ZwcadSelectionSet Dim kwadrat As ZwcadEntity Dim fild As ZwcadText Dim ip Dim slajd As String On Error Resume Next Thisdocument.SelectionSets.Item("ss").Delete Set sel = Thisdocument.SelectionSets.Add("ss") sel.SelectOnScreen m = sel.Count For i = 0 To m - 1 Set kwadrat = sel.Item(i) pole1 = kwadrat.Area pole = pole + pole1 slajd = Thisdocument.Utility.RealToString(pole, zcDecimal, 2) Next MsgBox slajd ip = Thisdocument.Utility.GetPoint(, "Wstaw") ip(1) = ip(1) + 0.1 Set fild = Thisdocument.ModelSpace.AddText(slajd, ip, 0.2) End Sub rysunek_testowy.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 A tak, to wiele tłumaczy. 1. On Error Resume Next należy używać zawsze w parze z On Error GoTo 0. Wprowadzenie tej zmiany bardzo ułatwia znalezienie błędu, którym w tym przypadku było pobranie wartości Area z obiektu klasy ZwcadEntity. ZwcadEntity nie ma takie własności, stąd błąd. Rozwiązanie jest proste, trzeba sprawdzić, czy zaznaczony obiekt to Polilinia, i jeśli tak, zrzutować ją na typ ZwcadLWPolyline. wówczas możliwe będzie odczytanie pola powierzchni. Całość powinna wyglądać tak: Public Sub si() Dim pole, pole1 As Double Dim i, m As Integer Dim sel As ZwcadSelectionSet Dim SelEntity As ZwcadEntity Dim kwadrat As ZwcadLWPolyline Dim fild As ZwcadText Dim ip Dim slajd As String On Error Resume Next Thisdocument.SelectionSets.Item("ss").Delete On Error GoTo 0 Set sel = Thisdocument.SelectionSets.Add("ss") sel.SelectOnScreen m = sel.Count For i = 0 To m - 1 Set SelEntity = sel.Item(i) If SelEntity.EntityType = zcLWPolyline Then pole1 = kwadrat.Area Else pole1 = 0 End If pole = pole + pole1 slajd = Thisdocument.Utility.RealToString(pole, zcDecimal, 2) Next MsgBox slajd ip = Thisdocument.Utility.GetPoint(, "Wstaw") ip(1) = ip(1) + 0.1 Set fild = Thisdocument.ModelSpace.AddText(slajd, ip, 0.2) Thisdocument.Regen (zcActiveViewport) End Sub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido000 Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Chciałem uruchomić to makro w ZWCAD+, ale wyskakuje mi błąd i wyrzuca z programu. Wyskakuje okienko dotyczące przesłania informacji o zaistniałym problemie do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Dla ZWCAD+ konieczne jest kilka zmian: 1. Zmienione zostały typy obiektów np: ZwcadEntity na ZcadEntity itd 2. ThisDocument zmieniono na ThisDrawing 3. Stałe określające typy obiektów: zcLWPolyline na zcPolylineLight Public Sub si() Dim pole, pole1 As Double Dim i, m As Integer Dim sel As ZcadSelectionSet Dim SelEntity As ZcadEntity Dim kwadrat As ZcadLWPolyline Dim fild As ZcadText Dim ip Dim slajd As String On Error Resume Next Set sel = ThisDrawing.SelectionSets.Item("ss") If Not (sel Is Nothing) Then sel.Delete On Error GoTo 0 Set sel = ThisDrawing.SelectionSets.Add("ss") sel.SelectOnScreen m = sel.Count For i = 0 To m - 1 Set SelEntity = sel.Item(i) If SelEntity.EntityType = zcPolylineLight Then Set kwadrat = SelEntity pole1 = kwadrat.Area Else pole1 = 0 End If pole = pole + pole1 slajd = ThisDrawing.Utility.RealToString(pole, zcDecimal, 2) Next MsgBox slajd ip = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Wstaw") ip(1) = ip(1) + 0.1 Set fild = ThisDrawing.ModelSpace.AddText(slajd, ip, 0.2) ThisDrawing.Regen (zcActiveViewport) End Sub Proszę jeszcze o podanie vernum programu, który Pan używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido000 Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 vernum będę w stanie przesłać w najbliższy poniedziałek, ponieważ nie mam dostępu do komputera. Mam takie pytanie, skąd można wziąć całą dokumentację do ZWCADa+ dotyczącą Visual Basica oraz LISPa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Dokumentację może Pan znaleźć w ZWCAD 2012 w Menu Pomoc->pomoc dla programisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi