Assgarth Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Witam, zauważyłem, że nie wszystkie właściwości działają prawidłowo: Przykład z HELP'a ZwCAD2012: (setq vlaCircle (vlax-ename->vla-object (car (entsel "\nselect a circle: ")))) (vlax-put-property vlaCircle "Color" 5) (vlax-invoke-method vlaCircle 'update) i to samo dla bloku tyle, że inna właściwość: (setq Obj (vlax-ename->vla-object (car(entsel)))) (vlax-put-property Obj "XScaleFactor" 5) (vlax-invoke-method Obj 'update) Pierwsze działa, drugie już nie... Proszę o sprawdzenie czy w ZwCAD+ również ten problem występuje. pozdrawiam, Assgarth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Właśnie to sprawdziłem i działa w ZWCAD+. Sprawdziłem to też na ZWCAD 2012 i też działa, oba przypadki. Więc problem się nie powtórzył. Różnica polega na tym, że w ZWCAD 2012 konieczne było (vlax-invoke-method Obj 'update), w ZWCAD+ blok zaktualizował się automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Właśnie to sprawdziłem i działa w ZWCAD+. Sprawdziłem to też na ZWCAD 2012 i też działa, oba przypadki. Więc problem się nie powtórzył. Różnica polega na tym, że w ZWCAD 2012 konieczne było (vlax-invoke-method Obj 'update), w ZWCAD+ blok zaktualizował się automatycznie. Sprawdziłem jeszcze raz na dwóch blokach. Pierwszy zupełnie dowolny, nowo utworzony i faktycznie działa bez problemu. Drugi, utworzony z poziomu aplikacji i nie działa (nie wiem dlaczego). Listing: Polecenie: (entget(car(entsel))) Wybierz obiekty: ((-1 . ) (0 . "INSERT") (5 . "163") (100 . "AcDbEntity") (102 . "{ACAD_XDICTIONARY") (360 . ) (102 . "}") (67 . 0) (8 . "0") (100 . "AcDbBlockReference") (410 . "Model") (62 . 256) (6 . "ByLayer") (370 . -1) (48 . 1.00000) (60 . 0) (66 . 1) (2 . "bik_BlkOpPret") (210 0.000000 0.000000 1.00000) (10 331.681 571.962 0.000000) (41 . 35.0000) (42 . 10.0000) (43 . 10.0000) (50 . 0.000000) (70 . 1) (71 . 1) (44 . 0.000000) (45 . 0.000000)) Polecenie: (vlax-dump-object Obj) Property values: ; Application (RO) ; Document (RO) ; Parent (RO) ; Handle (RO) ; ObjectID (RO) ; HasExtensionDictionary (RO) ; Color ; EntityName ; ObjectName (RO) ; EntityType (RO) ; Layer ; Linetype ; LinetypeScale ; Visible ; Hyperlinks (RO) ; TrueColor ; LineWeight ; InsertionPoint ; Name (RO) ; Normal ; HasAttributes (RO) ; Rotation ; XScaleFactor ; YScaleFactor ; ZScaleFactor T W załączniku blok. Może jakaś sugestia? Jak ręcznie zmieniam właściwości "(XYZ)ScaleFactor" we właściwościach obiektu, to działa, a z poziomu VLispa nie chce... pozdrawiam blok.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Rzeczywiście na tym bloku w ZWCAD 2012 nie zmienia szerokości ZWCAD+ wykonuje to bez problemu. Zgłoszę to do ZWSOFT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Rzeczywiście na tym bloku w ZWCAD 2012 nie zmienia szerokości ZWCAD+ wykonuje to bez problemu. Zgłoszę to do ZWSOFT Okey, ta informacja jest pocieszająca. Najwyżej funkcja pojawi się od nowej wersji ZwCAD2012+, a teraz pozostanie wyłączona (no chyba, że ZWSOFT coś wymyśli). Dzięki za sprawdzenie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dowiedziałem się, że sytuacja taka wynika z problemu w ZWCAD 2012. Został on rozwiązany w ZWCAD+, niestety nie mogę zaproponować żadnego rozwiązania tymczasowego czy obejścia tej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Rozumiem. Zacząłem wstępne testy na ZwCAD2012+ (choć problem mam z licencją, o czym napisałem w innym poście) i tam faktycznie sporo problemów programistycznych jest już rozwiązanych. Nie będzie chyba tajemnicą, jeśli ZwSOFT potwierdzi, że nie wypuści już poprawek do ZwCAD2012? Byłoby to pomocne, taka oficjalna wypowiedz z Ich strony, aby móc ją przekazać klientom... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Dziś rozmawiałem z Przedstawicielem ZWSOFT i potwierdzenie Pańskiej sugestii co do zaprzestania wydawania poprawek ZWCAD 2012 byłoby dużym nadużyciem. ZWSOFT przewiduje wydanie aktualizacji ZWCAD 2012, termin jeszcze nie jest znany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Uhm, to dobrze. Zatem czekam(y) z niecierpliwością ;) Tym bardziej, że może być grupa klientów, którzy od razu nie przesiądą się na nowszą wersję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi