Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Mam taki problem z opcją Utnij/Trim. Po wybraniu wielu linii i włączeniu funkcji ucinania część linii jest dzielona. Gdy jednak zmniejszę ilość linii to problem nie występuje. GIF chyba najlepiej to pokaże.

Odnośnie wersji: VERNUM = "25.00_2024.11.29(#16216-debc1d5bfa4)_x64"
Odnośnie trybu cięcia: standardowa (TRIMEXTENDMODE ustawiony na 0)
Profil odświeżałem.

Czy jest jeszcze coś co mogę zmienić czy sprawdzić?

pozdrawiam
Mateusz

trim.thumb.gif.4f1922901935526bcf669ebe0b88c417.gif

Opublikowano

Dzień dobry,

Proszę sprawdzić działanie w trybie szybkim: TRIMEXTENDMODE na 1.
Nie widać całego rysunku, być może wybranie wszystkich elementów podobnych w trybie standard powoduje, że któreś elementy pozornie się przecinają. Zamiast wybierać elementy podobne, moim zdaniem prościej enterem zatwierdzić wszystkie elementy po wywołaniu UTNIJ w trybie standard i sprawdzić zachowanie.

Opublikowano

Hej,

Warto naprawić rysunek poleceniem TEST, skopiować całość skrótem Ctrl + A -> Ctrl + C i wkleić w nowym rysunku z oryginalnymi współrzędnymi poleceniem _PASTEORIG.

Dla bezpieczeństwa rysunek warto zapisać pod nową nazwą.

Możesz też podesłać rysunek w wiadomości prywatnej, sprawdzę zachowanie u siebie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, pawmal napisał:

Dzień dobry,

Nie widać całego rysunku, być może wybranie wszystkich elementów podobnych w trybie standard powoduje, że któreś elementy pozornie się przecinają. Zamiast wybierać elementy pozorne, moim zdaniem prościej enterem zatwierdzić wszystkie elementy po wywołaniu UTNIJ w trybie standard.

Sprawdziłem i działa poprawnie. Wydaje się zatem, że to jakiś regres tej funkcji przy wyborze standardowego cięcia. Dziękuję za informacje i rozwiązanie :)  (PONIŻSZY POST)

15 minut temu, RobS napisał:

Hej,

Warto naprawić rysunek poleceniem TEST, skopiować całość skrótem Ctrl + A -> Ctrl + C i wkleić w nowym rysunku z oryginalnymi współrzędnymi poleceniem _PASTEORIG.

Dla bezpieczeństwa rysunek warto zapisać pod nową nazwą.

Możesz też podesłać rysunek w wiadomości prywatnej, sprawdzę zachowanie u siebie.

Oczywiście sprawdzam też w taki sposób, ale w tym przypadku akurat mam czysty rysunek robiony od podstaw przeze mnie i rozpoczęty dosłownie parę minut wcześniej, więc jeszcze nie było okazji go popsuć 😉 Dziękuję jednak za sugestię :)

Edytowane przez metiu
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, pawmal napisał:

Dzień dobry,

Nie widać całego rysunku, być może wybranie wszystkich elementów podobnych w trybie standard powoduje, że któreś elementy pozornie się przecinają. Zamiast wybierać elementy pozorne, moim zdaniem prościej enterem zatwierdzić wszystkie elementy po wywołaniu UTNIJ w trybie standard.

Błąd nie występuję, ale wygląda na to, że "dawny standard" i "nowy standard" jakoś się łączą, co powoduje błąd jak w pierwszym poście, a tak być nie powinno moim zdaniem.

Niemniej jednak dziękuję za odpowiedź :)

trim2.thumb.gif.7248afe98b615ad26eb449466085b8f3.gif

Edytowane przez metiu