uszki Opublikowano 20 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września (edytowane) Cześć, Udostępniam Wam swój program napisany w lisp do ustawiania, kontroli poprawności oraz drukowania arkuszy w AutoCAD/GstarCAD/ZWCAD. Znacząco przyspiesza ogarnianie arkuszy do wydania. Potrafi: znaleźć i ustawić obszar wydruku na podstawie bloku lub ramki zawartej w danym arkuszu ustawić rozmiar papieru w wybranej drukarce plikowej (np. DWG To PDF) ustawić styl wydruku CTB dodać/usunąć sektory odniesienia wokół drukowalnej ramki ustawić nazwę arkusza na podstawie znalezionych atrybutów z tabelki rysunkowej wpisać ustawiony rozmiar arkusza do atrybutu hurtowo wydrukować arkusze o jednakowej szerokości rolki na wybranej drukarce w zadanej ilości Wszystko powyższe może zrobić dla aktywnie otwartego pliku jak i wszystkich otwartych w danej sesji programu. Dzięki czemu mamy możliwość kontroli poprawności ustawienia rysunków całego projektu, ich nazw i szybkiego drukowania wg załadowanej aktualnie rolki w drukarce. Typowy scenariusz użycia zakłada, że w drukarce plikowej, np. DWG To PDF.pc3 znajdują się dodane papiery użytkownika o standardowych szerokościach rolek i długościach od 450 do 2000mm stopniowane co 50. W arkuszu rysujemy obrys ramki jako polilinię zamkniętą lub wstawiamy blok dynamiczny. Dopasowujemy ramkę wg potrzeb i uruchamiamy program poleceniami BPL lub BPP. Dzięki czemu możemy jednym poleceniem ustawić wszystko co powyższe. Tak ustawione na gotowo wszystkie arkusze z danego projektu publikujemy do PDF/DWF/DWFx w dowolnym programie CAD korzystając ze standardowego polecenia PUBLISH mając pewność, że obszar wydruku się zgadza, numeracja się nie powtarza, oraz arkusze mają poprawne nazwy. Chcąc wydrukować projekt, ładujemy do jednej sesji programu CAD wszystkie pliki rysunkowe, zaznaczamy arkusze o tej samej szerokości rolki, wybieramy drukarkę, ilość kopii i drukujemy wszystko na raz. Jednocześnie mamy kontrolę znacznikami kolorystycznymi, czy wszystko mamy ustawione jak trzeba. Program działa w AutoCAD/GstarCAD i prawdopodobnie w ZWCAD. Tego ostatniego nie używam na co dzień ale chwilę poklikałem w wersji demo i wydaje się, że działa. Jeśli dostanę od was jakieś uwagi to postaram się naprawić. Jest napisany w AutoLISP oraz dodatkowo wykorzystuje bibliotekę OpenDCL (w wersji minimum 8.0). Przed użyciem programu trzeba pobrać i zainstalować ze strony: www.opendcl.com. GstarCAD jest dostarczany wraz z tą biblioteką, więc program działa out of the box. Nie testowałem programu w BricsCAD. Jeżeli ktoś będzie chciał przetestować to udostępnię. Licencja Udostępniam go na licencji FREEWARE. Korzystaj i dziel się do woli. Szczegółowy opis programu oraz linki do ściągnięcia na stronie: https://u-cad.blogspot.com/p/batchplot.html. Poniżej kilka animacji dla zobrazowania o co chodzi. Zachęcam do wypróbowania. Edytowane 20 Września przez uszki RobS i Chris 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 20 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września Super!!! Przetestuję w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gitarra007 Opublikowano 24 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września Program wygląda obiecująco, ale może ja coś źle robię. nie chce mi ustawić papieru a przy wydruku mam error wiesz może co robie źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 24 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września ZWCAD obsługuje pc5 - może w tym jest kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszki Opublikowano 24 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września (edytowane) PC3 czy PC5 nie powinno mieć znaczenia. Masz dodane odpowiednie papiery w pliku PC5? Ramka, wg której jest wyznaczany obszar wydruku jest blokiem czy polilinią? Kliknij w ikonkę przy papierze i wrzuć zrzut ekranu z informacji dodatkowej. Sprawdzałem u siebie na wersji 2023 i generalnie działało. Jeżeli program nie uzna, że arkusze są prawidłowo ustawione to nie puści do druku. Testujcie Panowie, postaram się naprawić. Edytowane 24 Września przez uszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gitarra007 Opublikowano 24 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września Już chyba zczaiłem o co chodzi. Ja chciałem uzyskać takie coś, żeby ten program automatycznie mi rozszerzał strony do standardowych formatek A3,A4 i tak dalej. Plotera nie używam. Do moich potrzeb bardziej się nadaje program u-View Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszki Opublikowano 24 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września Rozszerzał strony do standardowych formatek, w sensie, żeby sam zmienił rozmiar ramki z arkusza do najbliżej pasującej formatki i potem taką ustawiał do wydruku? Cieszę się, że u-View się przydaje :). Od dawna korzystasz, czy teraz przy okazji go znalazłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gitarra007 Opublikowano 24 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września Ogólnie to szukałem programu który również ułatwi i przyśpieszy zmiany w arkuszach. Czasami zmienia mi się skala, czasami wydruk A4 lub A3. Czasami dojdzie mi kilka dodatkowych arkuszy których nie mam zapisanych i muszę przerabiać ogólnie to raz na jakiś czas wchodzę na strony CAD i szukam czegoś nowego co mi ułatwi i przyśpieszy prace. Teraz czat GPT daje rade z pisaniem lispów i już kilka rzeczy udało mi się porobić pod siebie np czesto dostaje rysunki gdzie wszytko jest na warstwie 0 i jak mam to przerobić to mnie coś trafia. Tutaj z pomocą przyszedł chat GPT i zrobił mi lispa który z automatu wrzuca mi wszystkie wymiary/kreskowania/opisy na moje warstwy, co znacznie ułatwia mi edycję 😉 próbowałem jeszcze opcji żeby np linie kreskowe odróżniał od zwykłych i wrzucał na moją konkretną warstwę ale póki co nie udało się z u-View korzystam jakoś 2-3 miesiące Irytowało mnie wcześniej ustawianie rzutni, potem jak wchodziłem w arkusze to ruszyłem scrollem i skala się rozjeżdżała i tak dalej 😞 tutaj natomiast w u-View nie ma takiego problemu mogę ustawiać wszystko pod siebie i następnie drukować _publish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gitarra007 Opublikowano 24 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września tak myślę, że fajną opcją byłoby aby ten program do ploterów, działał tylko na standardowych formatkach. Np wpisujesz jaką skale chcesz uzyskać a program sam dopiera Ci jaki format będzie odpowiedni do zewnętrznego prostokątu, oraz dodatkowo sam tworzy nowe arkusze 😄 ale pewnie za dużo już wymagam 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Wiatr Opublikowano 24 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 9 godzin temu, gitarra007 napisał: Do moich potrzeb bardziej się nadaje program u-View Może to tylko u mnie ale po kliknięciu w link mam informacje o wirusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszki Opublikowano 24 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września Antywirus zbyt panicznie podszedł do adresu. To jest adres bloga na google blogspot. Zapewniam, że wirusów nie ma ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszki Opublikowano 25 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 18 godzin temu, gitarra007 napisał: tak myślę, że fajną opcją byłoby aby ten program do ploterów, działał tylko na standardowych formatkach. Np wpisujesz jaką skale chcesz uzyskać a program sam dopiera Ci jaki format będzie odpowiedni do zewnętrznego prostokątu, oraz dodatkowo sam tworzy nowe arkusze 😄 ale pewnie za dużo już wymagam 😄 Chyba rozumiem o co Ci chodzi. Jak dla mnie to trochę specyficzna metoda pracy i dodanie takiej funkcjonalności wydaje się mocno skomplikowane. Ja robię to tak, że mam ramkę dynamiczną, wstawiam sobie u-View odpowiednie rzutnie, ustawiam je na arkuszu następnie dopasowują ramkę dynamiczną, ustawiam tabelkę i farmazony powyżej, wywołuję polecenie BPP. Gotowe. Wcześniej w oknie BPL miałem ustawione parametry do zaaplikowania. Oczywiście warunek sukcesu jest taki, żeby mieć w konfiguracji pc3(pc5) dodane wcześniej papiery o wielkościach, jak możliwe do ustawienia ramki dynamicznej. Na stronie udostępniam konfiguracje PMP do podpięcia dla Autocada i Gstarcada. Jak znajdę chwilę czasu to udostępnię też dla ZWcada, bo dodawanie ręczne jest bardzo mozolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi