alf Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca po blisko 30 dniach pracy spostrzeżenia: vernum = "25.00_2024.05.09(#11749-508f7afbe61)_x64" (read only) 1. Blokada pracy na plikach podpiętych jako odnośniki. Jeśli mam np. plan z podpiętymi xrefami, mam zablokowane do edycji te odnośniki (otwierają się do odczytu). Jakaś komenda to odblokowuje? 2. Nie "wkopiowują" się bloki/rysunki metodą przenoszenia z okna windows do okna modelu, np dxfy, bloki dyn (dwa przykłady w zał). Dwg jak na razie nie zauważyłam problemu 3. Zasadniczo wykryłam problem z zawieszaniem zw2025 przy pracy ze starymi plikami, np takimi sprzed 15 lat i więcej. Otworzone w 2025 zawierają prawdopodobnie jakieś dziwne błędy, które są nie są wykrywane w 2025. Uruchomienie audytu lub recover-u tez zawiesza 2025 Te same pliki otworzone w 2022 nie stanowią żadnego problemu (zwykły audyt z czyszczeniem w 2022 nie pomaga, jedynie WBLOCK lub powrót do pracy w 2022). 4. Problem z linkami wms-ów z geoportalu2. Pisałam o tym w innym poście, pozostało bez odpowiedzi 5. Czasem 2025 "wywala" się bez ostrzeżenia. Zamyka się, pyk i już. Ogólnie przy próbie edycji bloków, w tym dyn, ale być może też w związku z xrefami. Trudno wyłapać na 100% przyczynę xx.dwg x1.dxf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Witam, Ad.1 Czy z każdym odnośnikiem jest problem? Proszę sprawdzić czy jest zaznaczona opcja jak poniżej. Ad.2 Jeśli chodzi o DXF, to po jego otwarciu i sprawdzeniu przez TEST (_AUDIT) zawiera 26 błędów. Po ponownym zapisaniu go do DXF2010, nie mam problemów ze wstawieniem zawartości tego pliku przez przeciągniecie z okna Windows. Nie mam problemu ze wstawieniem przez przeciągnięcie drugiego pliku dwg zawierającego formatkę w formie bloku dynamicznego na arkuszu. Model jest pusty, ale formatka_297 jako blok jest dostępna do wstawienia przez WSTAW (_INSERT). Ad.3. Proszę o przykładowy plik, najlepiej w wiadomości prywatnej, aby zdiagnozować przyczynę. Ad.4 Odnośnie wms-ów, to przekazaliśmy zagadnienie producentowi i czekamy na rozwiązanie. Ad.5 Proszę zwrócić uwagę czy otwartych jest wiele rysunków czy jakieś operacje są powtarzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobS Opublikowano 12 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) Cześć, Co do punktu 1, zwróć uwagę na to czy podpięty plik jest otwarty w oddzielnej karcie. Jeśli tak to Edycja odnośnika lokalnie (w pliku z załączonym XRef'em) nie będzie możliwa, wyświetli się komunikat jak niżej. Włącz tylko plik z załączonym XRef'em, wybierz podpięty obiekt i kliknij Edytuj odnośnik lokalnie. Po skończonej edycji klikaj Zapisz edycję odnośnika, żeby zapisać zmiany w podpiętym pliku. Jeśli problem jest w czymś innym to opisz dokładnie tok postępowania. Edytowane 12 Czerwca przez RobS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 12 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca ad 1. Info o blokadzie nigdy się nie pojawiło. Opcje wyglądały tak, ale zmieniłam teraz opcję wyżej, tj load xrefs... na "disabled" i gra przy włączonej opcji enabled wyskakiwał tez taki komunikat ad2. Po zmianie ww opcji bloki nadal się nie wczytują, ale przyjmuję do wiadomości ww wyjaśnienie. ad 3-5 - to musi poczekać.. zajmę się tym później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi