knap-piotr Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Witam, już jakiś czas nie było problemów z rysowaniem w kompasie, niestety znów jest kłopot. Czy jest możliwość wykonywania operacji Boole`a w złożeniu tak, aby w jednym z elementów złożenia trwale zachodziły zmiany? Chodzi mi o taki przykład, gdzie mam 3 elementy wzajemnie usytuowane w złożeniu. W 1 z tych elementów wykonuję odjęcie( za pomocą operacji logicznej)kosztem 2 elementów pozostałych. Wszystko fajnie widać w złożeniu, niestety kompas tworzy jakby nowy model po operacji, ale w rzeczywistym modelu zmiany nie zachodzą. Dla przykładu foto: 1 - kilka brył, w walcu chcę wycięcia w postaci tych klocków pięciokątnych, 2 - złożenie po wycięciu, 3 - po zapisaniu otwieram model walca i nic... Wiem że da się takie coś odpalić w szkicu i z 1 szkicu pociągnąć wybranie, ale to tylko przykład, chodzi o operacje logiczne na dużo bardziej zaawansowanych kształtach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Witam, trzeba wejść w tryb "Edytuj w złożeniu". Proszę zobaczyć na ten wątek: http://forum.projektuje.net/edycja-bryl-w-zlozeniu-vt566.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knap-piotr Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 niestety nie do końca o to chodziło...proste kształty dają się ładnie usuwać, niestety jakieś stożki, pochylenia i obiekty o zróżnicowanej powierzchni już tak łatwo nie ulegają wycinaniu. Nic to, trzeba będzie "na piechotę" rysować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Witam, czy mógłby Pan przesłać zrzut z ekranu takiej bryły, ewentualnie plik? Generalnie co do zasady wycięcie w złożeniu nie przenosi się na model źródłowy, chyba że włączymy tryb edycji bryły w złożeniu. Pracujemy wtedy na modelu źródłowym, ale widzimy "wszystkich sąsiadów". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knap-piotr Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 konkretnego modelu przesłać nie kogę(niestety polityka firmy) ale coś na wzór problematycznego modelu zrobię i prześlę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi