Piotrbus Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Witam, Jestem autorem nakładki na AutoCADa pisanej w VBA. Chciałbym zrobić jej wersję dla ZwCADa. Ostatnio dostosowywałem ją do działania w konkurencyjnym dla ZwCADa programie BicsCAD. I zostałem mile zaskoczony, bo 'bricscadowe' VBA (V12) jest w bardzo dużym stopniu zgodne z 'autocadowym' VBA. Te same nazwy obiektów, typów obiektów, nawet to samo rozszerzenie dvb itd. Są pewne różnice, ale bez większego problemu, w krótkim czasie udało mi się przerobić moją nakładkę (ponad 15tys. linii kodu). Jak wygląda ta zgodność w przypadku VBA ZwCADa? Ostatnio sprawdzałem wersję 2010 i pierwsze wersje 2011. Czy od tamtej pory zrobiono jakieś postępy? Może orientujecie się, czy ZwCAD będzie podążał drogą BricsCADa czyli w kierunku zgodności z AutoCADowym VBA? Z góry dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 VBA w ZWCAD jest bardzo podobne do Autocad. Większość obiektów, typów danych itp jest analogiczna. Istnieją drobne zmiany np znane z Acad ThisDrawing w ZWCAD nazywa się ThisDocument . rozszerzenie jest inne. jest zvb, ale po wyeksportowaniu modułów i klas z dvb możliwe jest zaimportowanie ich do zvb. W nowych wersjach 2011, 2012 nie ma jakichś drastycznych zmian, prace, które zostały wykonane mają na celu ustandaryzowanie składni do formatu znanego z AutoCAD. Mam nadzieję, że nie będzie miał Pan problemów z dostosowaniem swojej nakładki. Świadczymy wsparcie techniczne również w tym zakresie. Jeśli w czasie dostosowania pojawiłyby się jakieś problemy, czy niejasności proszę odpowiednie informacje przesłać na pomoc@dobrycad.pl Z pewnością pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi