Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Usiłuję zrobić plik wmf z bryły 3D za pomocą polecenia exportuj. Standardowo ukrywam linie i włączam UCS ekranu, ale po zapisaniu plik wmf pokazuje wszystkie linie przenikania.

_VERNUM = "2011.02.28(16649)"

Opublikowano

Efekt z ukryciem linii niewidocznych można uzyskać stosując funkcję solprof, wyświetlając linie ukryte na osobnej warstwie.

Można też dokonać aktualizacji ZWCAD. Aktualna wersja dostępna jest z 30.06.2011r i można ją pobrać klikając tutaj

Opublikowano

Postaram się to wyjaśnić jak to robiłem w ACAD i działa od momentu kiedy pojawiła się wersja R14:

1. Rysujemy dowolny układ brył w przestrzeni 3D

2. Ukrywamy linie niewidoczne (_hide)

3. Aktywujemy UCS ekran (płaski widok na dowolnie zorientowane bryły w przestrzeni)

4. Uruchamiamy polecenie "Eksportuj"

5. Zapisujemy plik

6. Wskazujemy obiekty

7. Otwieramy plik wmf w którym widoczny jest obiekt bez linii niewidocznych.

Można to uzyskać w ZWCAD czy nie? Potrzebuje uzyskać rysunek w widoku izometrycznym który następnie będę mógł edytować. Chociażby w celu usunięcia linii siatki meshowania, gdyż nie działa komenda "dispsilh".

Opublikowano

Przygotowałem film w jaki sposób można coś takiego uzyskać. Również wydruk z ukrytymi liniami niewidocznymi można uzyskać w przestrzeni papieru klikając na rzutnię i na pasku właściwości, w polu Zacieniowany wydruk wybrać Ukryty zamiast Siatki.

Pozdrawiam

bryla.zip

Opublikowano

Rozumiem, że innego wyjścia nie ma? Mam obiekt 3d składający się z ok 15 warstw jak to rozbije, tak jak Pan proponuje to słowo "masakra" to słabe określenie. Pamiętam, że w przypadku problemów z poleceniem "slice" udało się poprawić bibliotekę dll i wszystko gra. Czy tutaj nie jest to ten sam problem?

Opublikowano

Ok, rozumiem, że inne opcji nie ma, albo jej Pan nie zna. To chociaż zgłoście to Państwo jako uwagę do producenta programu, bo najpierw "dispsilh" a teraz to. Praktycznie podstawowe i dostępne od dobrej dekady funkcje w ACAD.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.