metiu Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Dzień dobry Ostatnim razem walczyłem z szykami, które znikały z rysunku (ZW2020 lub 2021 - nie pamiętam który z nich). Kolejny raz natrafiam na coś mocno zastanawiającego - szyk prostokątny nie jest widoczny na wydruku. Pierwsze skojarzenie, że trafił na warstwę niedrukowalną, ale tak nie jest. Po rozbiciu szyku elementy w nim bez problemu się drukują. Co może być powodem takiego zachowania - chyba, że to po prostu błąd. pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Witam, Proszę szyk skopiować do pustego pliku i sprawdzić lub przesłać plik na priv, bo warstwy w rzutni mogą być zamrożone. Nie wszystko można dostrzec na gifie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 28 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 22 minuty temu, pawmal napisał: Witam, Proszę szyk skopiować do pustego pliku i sprawdzić lub przesłać plik na priv, bo warstwy w rzutni mogą być zamrożone. Nie wszystko można dostrzec na gifie. Przy nowym pliku nie ma problemu. Przesyłam na priv plik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Elementy składowe szyku znajdowały się na warstwie niedrukowanej Defpoints. Wystarczy zmienić nazwę warstwy i odblokować wydruk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 28 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 (edytowane) 17 minut temu, pawmal napisał: Elementy składowe szyku znajdowały się na warstwie niedrukowanej Defpoints. Wystarczy zmienić nazwę warstwy i odblokować wydruk. Sprawdzę to wszystko raz jeszcze - jednak czy po wklejeniu takiego szyku (z elementami składowymi na warstwie Defpoints) do nowego rysunku nie byłby on także nie drukowalny? Edit: Sprawdzam właśnie te rzeczy i mam takie warstwy: - szyk (jako całość) - warstwa zbrojenie przekrojów - źródło szyku - warstwa zbrojenie przekrojów Chyba, że miał Pan na myśli coś innego pisząc o elementach składowych. Edytowane 28 Lipca 2022 przez metiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Wystarczy skopiować sam szyk do nowego pliku, aby sprawdzić jakie warstwy się kopiują. Odblokowanie do drukowania warstwy Defpoints (po zmianie nazwy) sprawia, że elementy szyku się drukują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 28 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Oczywiście to jest jasne, że jeżeli elementy składowe bloku czy szyku są na warstwie niedrukowalnej to cały blok/szyk nie będzie się drukować. I faktycznie zmiana nazwy Defpoints na np. Defpoints123 (+ włączenie możliwości jej drukowania) rozwiązuje sprawę i wniosek sam się wysnuwa - elementy szyku są w Defpoints. Wyrywkowo sprawdziłem kilka miejsc na tych schodach i taka rzecz u mnie raczej nie występuje. Proszę popatrzeć na zdjęcia poniżej: - sam szyk (1) jest na warstwie drukowalnej (XK-zbr.przekrojów) - po rozbiciu szyku (2) - wszystkie elementy, które wchodziły w skład szyku, są na warstwie drukowalnej (XK-zbr.przekrojów) - proszę zwrócić uwagę, że są zaznaczone wszystkie elementy z szyku (2x7 "kulek" = 14, każda "kulka" to okrąg i wypełnienie, czyli łącznie 14x2=28 elementów) Efekt jest taki na podglądzie wydruku: - idę krok dalej (3) - zmieniam warstwę całego szyku na XK-zbr.główne '06'... ...oraz elementu źródłowego na XK-zbr.główne '06' Efektu nie ma, bo (3) nadal nie widać: Skąd zatem wziął się tam Defpoints, którego fizycznie jako elementu (okrąg lub wypełnienie) nie ma? Moim zdaniem to jest jakiś błąd w ZWCAD - chyba, że jest jakaś zmienna/opcja, którą ja mam ustawioną tak, a Pan inaczej. Dla mnie to mały problem, bo jak skończę poprawiać rysunki to po prostu zaznaczę wszystkie szyki i je rozbije. Jednak sama funkcja ma raczej jakiś defekt - tak jak wcześniej zgłaszany problem z tym, że znikały szyki. Zapewne to efekt wieku "dziecięcego" (ta opcja to chyba nowość z ZWCAD 2022) i w końcu zostanie to "załatane". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 33 minuty temu, metiu napisał: Oczywiście to jest jasne, że jeżeli elementy składowe bloku czy szyku są na warstwie niedrukowalnej to cały blok/szyk nie będzie się drukować. I faktycznie zmiana nazwy Defpoints na np. Defpoints123 (+ włączenie możliwości jej drukowania) rozwiązuje sprawę i wniosek sam się wysnuwa - elementy szyku są w Defpoints. Tematem postu była sprawa niedrukowania szyku, która została wyjaśniona. Nie wiem jak powstał szyk, ale proszę ewentualnie obserwować w jakich okolicznościach doszło do takiego przypadku i jeśli nasuną się jakie wnioski, to zawsze można utworzyć nowy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi