pietrowm Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Hi, I have a problem with shortcut move set on (SHIFT+RIGHT MOUSE BUTTON) So i pick some objects then use command move by writing it in console command - its ok, i still have my object selected. But when i use shortcut for command move (SHIFT + right mouse button) then i lost my selection. I tried use different macro in shortuct using p as previous selection but it doesn't work. Also have proper value for PICKFIRST and QAFLAG. I work on zwcad 2021 standard "2021.03.25(63304)_x64" Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez pietrowm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Witam, W tym przypadku potrzeba uruchomić najpierw przypisane makro np. Shift+PPM (prawy przycisk myszy), a następnie wybrać obiekty- tak to działa. Na marginesie, domyślnie Shift+PPM lub Ctrl+PPM (prawy przycisk myszy) wywołuje menu do nadpisania uchwytów. Może warto, albo dostosować prawy przycisk myszy, albo skorzystać ze skrótów klawiszowych np. Shift + L przez polecenie cui jak niżej. pietrowm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrowm Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Co do ustawień PPM, wyglądają tak: Co do samego skrótu, to czy jest możliwość aby skrót SHIFT+PPM wywoływał komendę przesuń, wybierał poprzednie zaznaczenie i potwierdzał. Nie znam się na pisaniu lispów i makr, więc nie wiem jak miało by to wyglądać. Do tej pory udało mi się zastosować poprzednie zaznaczenie jednak nie wiem jak to potwierdzić w makrze. Poniżej efekt zastosowania skrótu. Jest informacja o wybranych elementach, ale brakuje zatwierdzenie tego wyboru, przy czym na modelu nie widać aby te elementy były zaznaczone, a jeśli potwierdzę przez enter lub PPM, to tak jakbym nic nie wybrał. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez pietrowm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Jeśli chodzi o automatyczne zaznaczenie ostatniego zbioru przy przesuwaniu, to dopisałem w makro po move _p i dodałem spację (jak niżej), aby od razu zatwierdzać ostatni wybór obiektów bez potrzeby naciskania Enter. Nie mniej, można jeszcze zaznaczyć obiekty w celu przesunięcia, kliknąć w dowolny uchwyt i nast. wybrać spację (aby uruchomić PRZESUŃ), a nast. określić punkty przesunięcia. pietrowm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrowm Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 człon "_p " nie działa, niemniej jednak, naciśniecie spacji działa tak jakbym chciał, aby działał skrót SHIFT+PPM, więc nie będzie problemu z przestawieniem się na spację. Jeszcze pytanie poza tematem. Działanie spacji jest wbudowane w działanie programu tzn. jest to domyślny skrót dla polecenia move po wcześniejszym zaznaczeniu? Ogromne dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 U mnie działa _p , ale oczywiście musi być to wpisane w makro po spacji ... _move _p ) Istotne jest też, aby w historii były zaznaczane jakieś obiekty. Spacja bardzo często działa jako zatwierdzenie poleceń podobnie jak Enter, ale w przypadku zaznaczenia obiektów i kliknięcia w uchwyt, jedna Spacja uruchamia PRZESUŃ, dwie spacje uruchamiają OBRÓĆ, trzy SKALA, cztery LUSTRO jak niżej. pietrowm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrowm Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Faktycznie, co do spacji wszystko się zgadza co to napisałeś. Z ciekawości zmieniłem skrót na SZIFT+Z i ku mojemu zdziwieniu raz działało raz nie, aż nie zauważyłem, że działanie tego skrótu zależy od tego jak długo wciśnięty jest SHIFT. Jeśli krótko, polecenie działa tak jak powinno - zaznaczenie pozostanie, jeśli dłużej - zaznaczone obiekty się odznaczają. Przy skrócie SHIFT+PPM niezależnie jak krótko wciśnięty jest SHIFT, zaznaczone obiekty odznaczają się. Czy ZWCAD ma jakieś funkcje dla wciśniętego przycisku SHIFT, czy jest to spowodowane jakimiś innymi programami/systemem? EDIT: Przy SHIFT+PPM polecenie również działa jak należy, jednak SHIFT musi być przytrzymany znacznie krócej niż przy w przypadku SHIFT+Z. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez pietrowm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Jest włączona detekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrowm Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Detekcja nie jest włączona, poza tym opóźnienie odnosi się do PSHIFT nie do PPM. Poszukam jeszcze, czy gdzieś nie ma dodatkowych funkcji dla SHIFT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Rozumiem, najlepiej to poobserwować. U mnie Shift + wybrany klawisz działa za każdym razem. W pierwszej kolejności warto na innej klawiaturze sprawdzić- jeśli to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrowm Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Problem rozwiązany w przypadku SHIFT+Z, przy SHIFT+PPM nadal jest problem. Rozwiązaniem okazało się zaznaczenie opcji "Użyj SHIFT, aby dodać wybór". Dzięki za pomoc i poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi