metiu Opublikowano 8 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 (edytowane) Witam Bardzo często korzystam z lokalizacji względem środka geometrycznego obiektu. Dzisiaj rysowałem nowy obiekt i ciągle mi nie pasowały osie. W końcu je dopasowałem i sprawdzałem czy wszystko "siedzi" w swoim miejscu i wyłapałem, że ZWCAD ma jakiś problem z tą lokalizacją. Na gifie przedstawiam prosty obiekt - słup 40x40cm, przez który przechodzą osiowo osie. Jednak środek geometryczny jest przesunięty o niewiele, ale jednak (po osi X o 0,4092, po osi Y o 0,397 jednostek). Czy to jakiś błąd, czy też jakieś ustawienia są włączone? Podkład, na którym pracuję mam od architekta, który wygenerował go w Archicadzie. Dotąd nie było problemów z tym. pozdrawiam Mateusz edit: vernum = "22.20_2021.12.16(2dc3d9e9b39)_x64" Edytowane 8 Marca 2022 przez metiu numer wersji podany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 8 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Witam, Według mnie nie zostało złapane centrum geometryczne podczas szybkiego przesuwania kursora. Centrum geometryczne (czerwone kółko i krzyżyk) łapie już przy kliknięciu będąc przy krawędzi- nie trzeba zbliżać kursor do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 8 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 (edytowane) Witam Jest i nie jest tak jak Pan napisał. Sprawdziłem to ponownie i faktycznie jak kwadrat jest sam, niezależny to łapie dobrze: Problem jest, gdy obok są obiekty: Bez zmian jak przesunę niebieską polilinię i żółtą strzałkę: Myślałem, że może są tam jakieś ukryte obiekty, ale nic takiego nie ma. Edytowane 8 Marca 2022 przez metiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 8 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Przy centrum geometrycznym musi jeszcze pojawić się czerwony okrąg na zewnątrz tego krzyża w środku- tak jak u mnie na zdjęciu powyżej. Przy włączonych innych uchwytach potrzeba rzeczywiście zbliżyć się do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 tez porobilem testy na architecture 2022 vernum = "22.20_2021.12.16(2dc3d9e9b39)_x64"...jest ok nawet z asymetrycznym hatchem pawmal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi