metiu Posted March 8, 2022 Report Share Posted March 8, 2022 (edited) Witam Bardzo często korzystam z lokalizacji względem środka geometrycznego obiektu. Dzisiaj rysowałem nowy obiekt i ciągle mi nie pasowały osie. W końcu je dopasowałem i sprawdzałem czy wszystko "siedzi" w swoim miejscu i wyłapałem, że ZWCAD ma jakiś problem z tą lokalizacją. Na gifie przedstawiam prosty obiekt - słup 40x40cm, przez który przechodzą osiowo osie. Jednak środek geometryczny jest przesunięty o niewiele, ale jednak (po osi X o 0,4092, po osi Y o 0,397 jednostek). Czy to jakiś błąd, czy też jakieś ustawienia są włączone? Podkład, na którym pracuję mam od architekta, który wygenerował go w Archicadzie. Dotąd nie było problemów z tym. pozdrawiam Mateusz edit: vernum = "22.20_2021.12.16(2dc3d9e9b39)_x64" Edited March 8, 2022 by metiu numer wersji podany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted March 8, 2022 Report Share Posted March 8, 2022 Witam, Według mnie nie zostało złapane centrum geometryczne podczas szybkiego przesuwania kursora. Centrum geometryczne (czerwone kółko i krzyżyk) łapie już przy kliknięciu będąc przy krawędzi- nie trzeba zbliżać kursor do środka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metiu Posted March 8, 2022 Author Report Share Posted March 8, 2022 (edited) Witam Jest i nie jest tak jak Pan napisał. Sprawdziłem to ponownie i faktycznie jak kwadrat jest sam, niezależny to łapie dobrze: Problem jest, gdy obok są obiekty: Bez zmian jak przesunę niebieską polilinię i żółtą strzałkę: Myślałem, że może są tam jakieś ukryte obiekty, ale nic takiego nie ma. Edited March 8, 2022 by metiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted March 8, 2022 Report Share Posted March 8, 2022 Przy centrum geometrycznym musi jeszcze pojawić się czerwony okrąg na zewnątrz tego krzyża w środku- tak jak u mnie na zdjęciu powyżej. Przy włączonych innych uchwytach potrzeba rzeczywiście zbliżyć się do środka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted March 9, 2022 Report Share Posted March 9, 2022 tez porobilem testy na architecture 2022 vernum = "22.20_2021.12.16(2dc3d9e9b39)_x64"...jest ok nawet z asymetrycznym hatchem pawmal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts