Błędy w środku ciężkości?

Recommended Posts

Witam

Bardzo często korzystam z lokalizacji względem środka geometrycznego obiektu. Dzisiaj rysowałem nowy obiekt i ciągle mi nie pasowały osie. W końcu je dopasowałem i sprawdzałem czy wszystko "siedzi" w swoim miejscu i wyłapałem, że ZWCAD ma jakiś problem z tą lokalizacją.

Na gifie przedstawiam prosty obiekt - słup 40x40cm, przez który przechodzą osiowo osie. Jednak środek geometryczny jest przesunięty o niewiele, ale jednak (po osi X o 0,4092, po osi Y o 0,397 jednostek). Czy to jakiś błąd, czy też jakieś ustawienia są włączone? Podkład, na którym pracuję mam od architekta, który wygenerował go w Archicadzie. Dotąd nie było problemów z tym.

pozdrawiam
Mateusz

edit: vernum = "22.20_2021.12.16(2dc3d9e9b39)_x64"

sr_ciezko.thumb.gif.3f696b3eeef26e6531190ec99f80a607.gif

Edited by metiu
numer wersji podany

Witam,

Według mnie nie zostało złapane centrum geometryczne podczas szybkiego przesuwania kursora. Centrum geometryczne (czerwone kółko i krzyżyk) łapie już przy kliknięciu będąc przy krawędzi- nie trzeba zbliżać kursor do środka.

2022-03-08 14_06_04.png

Witam

Jest i nie jest tak jak Pan napisał. Sprawdziłem to ponownie i faktycznie jak kwadrat jest sam, niezależny to łapie dobrze:

obraz.png.4284cb896b7a403ce60fb32ecc42eb14.png

Problem jest, gdy obok są obiekty:

obraz.png.bb4568b4f7572eebcaff711928b0ef8f.png

Bez zmian jak przesunę niebieską polilinię i żółtą strzałkę:

obraz.png.6b7b773eff525c425d0ee4ed728e866a.png

Myślałem, że może są tam jakieś ukryte obiekty, ale nic takiego nie ma.

Edited by metiu