metiu Posted August 6, 2021 Report Share Posted August 6, 2021 Witam Czy zespolenie kreskowania w ZWCAD 2022 (vernum = "22.00_2021.07.07(251ad3fce2f)_x64") działa na pewno poprawnie? W 2022 zespolenie scala kreskowanie i obwiednie w jedną całość. Zmiana skali polega na wybraniu kreskowania, we właściwościach wskazanie na kreskowanie i tam mogę modyfikować je. I to w porządku - rozwiązanie podobne ma (lub miał) AutoCAD. Ale co jakbym chciał je całkowicie usunąć? Jedyne rozwiązanie do jakiego doszedłem to wybranie samego kreskowania, wyłączenie zespolenia i dopiero wtedy można je usunąć. Rozbicie powoduje rozbicie całego elementu łącznie z kreskowaniem (np. prostokąta na linie, a hatcha ANSI31 na pojedyncze linie). Po wybraniu z właściwości kreskowania powinienem móc je usunąć bez konieczności wyłączenia zespolenia. Może jest jakieś inne rozwiązanie/zmienna, która sprawi, że kreskowanie zacznie się zachowywać jak to z wersji 2021? Tak to działa w ZWCAD 2022. A tak w ZWCAD 2021: pozdrawiam Mateusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted August 6, 2021 Report Share Posted August 6, 2021 Wygląda jakby miał Pan zgrupowane obiekty w ZWCAD 2022. Kreskowanie zespolone w 2022 działa u mnie tak samo jak w 2021, tzn. po jego zaznaczeniu można nacisnąć DELETE i go usunąć pozostawiając obwiednię. Proszę sprawdzić na zupełnie nowym rysunku po restarcie programu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metiu Posted August 6, 2021 Author Report Share Posted August 6, 2021 12 minut temu, pawmal napisał: Wygląda jakby miał Pan zgrupowane obiekty w ZWCAD 2022. Kreskowanie zespolone w 2022 działa u mnie tak samo jak w 2021, tzn. po jego zaznaczeniu można nacisnąć DELETE i go usunąć pozostawiając obwiednię. Proszę sprawdzić na zupełnie nowym rysunku po restarcie programu. Sprawdziłem zgodnie z sugestią (wyłączyłem program, nowy rysunek) i nadal jest to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted August 6, 2021 Report Share Posted August 6, 2021 Proszę wyłączyć w opcjach Kreskowanie zespolone (chodzi o grupowanie podczas zaznaczania). To nie ma wpływu na tworzenie kreskowania. metiu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metiu Posted August 6, 2021 Author Report Share Posted August 6, 2021 3 minuty temu, pawmal napisał: Proszę wyłączyć w opcjach kreskowanie zespolone. Zadziałało - ratuje Pan moją skórę! Dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts