Zespolenie kreskowania

Recommended Posts

Witam

Czy zespolenie kreskowania w ZWCAD 2022 (vernum = "22.00_2021.07.07(251ad3fce2f)_x64") działa na pewno poprawnie? 

W 2022 zespolenie scala kreskowanie i obwiednie w jedną całość. Zmiana skali polega na wybraniu kreskowania, we właściwościach wskazanie na kreskowanie i tam mogę modyfikować je. I to w porządku - rozwiązanie podobne ma (lub miał) AutoCAD. Ale co jakbym chciał je całkowicie usunąć? Jedyne rozwiązanie do jakiego doszedłem to wybranie samego kreskowania, wyłączenie zespolenia i dopiero wtedy można je usunąć. Rozbicie powoduje rozbicie całego elementu łącznie z kreskowaniem (np. prostokąta na linie, a hatcha ANSI31 na pojedyncze linie). Po wybraniu z właściwości kreskowania powinienem móc je usunąć bez konieczności wyłączenia zespolenia.

Może jest jakieś inne rozwiązanie/zmienna, która sprawi, że kreskowanie zacznie się zachowywać jak to z wersji 2021?

Tak to działa w ZWCAD 2022.

kreskowanie.thumb.gif.1ebbf6c6f22cff419d37b13fcc964b20.gif

A tak w ZWCAD 2021:

kreskowanie_2021.thumb.gif.b045c142bab0c08482922fb206f7267d.gif

pozdrawiam
Mateusz

Wygląda jakby miał Pan zgrupowane obiekty w ZWCAD 2022. Kreskowanie zespolone w 2022 działa u mnie tak samo jak w 2021, tzn. po jego zaznaczeniu można nacisnąć DELETE i go usunąć pozostawiając obwiednię. Proszę sprawdzić na zupełnie nowym rysunku po restarcie programu.

12 minut temu, pawmal napisał:

Wygląda jakby miał Pan zgrupowane obiekty w ZWCAD 2022. Kreskowanie zespolone w 2022 działa u mnie tak samo jak w 2021, tzn. po jego zaznaczeniu można nacisnąć DELETE i go usunąć pozostawiając obwiednię. Proszę sprawdzić na zupełnie nowym rysunku po restarcie programu.

Sprawdziłem zgodnie z sugestią (wyłączyłem program, nowy rysunek) i nadal jest to samo.

kreskowanie_2.thumb.gif.015094e9b402ca71aaefabfcc1a10891.gif