swazy Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Cześć! Mam problem z pewnym lispem do tworzenia Viewportów. Założenie jest takie, że podaję skalę Viewportu, wskazuję w przestrzeni modelu jego zakres (definiuje się nowy "View") i w efekcie w przestrzeni papieru powstaje mi viewport w odpowiedniej skali i w odpowiedniej wielkości. Niestety o ile już dosyć sprawnie poruszam się w nawiasowym świecie LISPa, to VLISP jest dla mnie czarną (a przynajmniej bardzo ciemną) magią. Z tego co rozumiem komenda "setview" przypisuje ostatnio utworzonemu viewport'owi view. (setq vportID (cdr (assoc 69 (entget (entlast))))) (setview (tblsearch "VIEW" "THEVIEW") vportID) ....i o ile dla AutoCada 2012 i ZW-Cada 2015+ takie coś działa, o tyle w ZW-Cad'zie 2020 już nie. Będę bardzo dźwięczny za wskazówki i informacje czy da się to jakoś zmodernizować. (Mam załączyć cały kod? ). Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Dzień dobry Sprawdziłem, potwierdzam, przekazałem do ZWSOFT. Niestety nie przychodzi mi do głowy żadne rozwiązanie, napiszę jeśli coś wymyślę, albo dowiem się w ZWSOFT. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swazy Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Do ZW-Soft....grubo Dziękuję za odpowiedź. A możliwe, że ZW-Soft coś z tym zrobi, czy to taka bardziej sugestia do przyszłych wersji? No i mam pytanie czy da się napisać to od nowa, od innej strony i w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Rozwiązanie zostanie opracowane w którejś z kolejnych wersji. Nie mam deklaracji kiedy. Obecnie najnowsza wersja to 2021 Beta wiec może w wersji 2021 się uda. We wcześniejszych wersjach np 2020 zmiana nie zostanie wprowadzona. Zastanawiam się nad jakimś alternatywnym rozwiązaniem, ale nic nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi