perlon Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam. Zderzyłem się z programistycznym problemem niekoniecznie związanym ściśle z ZwCAD'em ale wyszedł akurat przy programie na tą platformę. Prawdopodobnie jest to problem bardziej ogólny. Mam klasę generyczną która ma za zadanie sprawdzić czy w tablicy symboli istnieje przekazany symbol. Jeżeli nie to powinna ten symbol w tej tablicy utworzyć. public abstract class SymbolGenerator<TTable> : ISymbolGenerator where TTable : SymbolTable { public abstract void Generate(); public void Generate<TSymbol>(TSymbol symbol) where TSymbol : SymbolTableRecord { Document acDoc = Application.DocumentManager.MdiActiveDocument; Database acDatabase = acDoc.Database; using (Transaction transaction = acDoc.TransactionManager.StartTransaction()) { TTable symbolTable = (TTable)transaction.GetObject(GetObjectId(acDatabase, typeof(TTable)), mode: OpenMode.ForRead); if (!symbolTable.Has(symbol.Name)) { symbolTable.Add(symbol); // <- tu się wywala transaction.AddNewlyCreatedDBObject(symbol, true); transaction.Commit(); } } } private ObjectId GetObjectId(Database db, Type type) { switch(type.Name) { case "LayerTable": return db.LayerTableId; case "TextStyleTable": return db.TextStyleTableId; default: throw new NotSupportedException(); } } } Jak widać klasa powinna sobie poradzić z każdą tablicą symboli. Mnie w szczególności interesują LayerTable i TextStyleTable. Po przekazaniu innej ma rzucić wyjątek. Klasa jest abstrakcyjna więc potrzebuję klasy konkretnej. Przykładowa klasa do obsługi jakiegoś stylu tekstu. Klasa dziedziczy po SymbolGenerator<TextStyleTable> jak widać oczekuje typu TextStyleTable public class ElevationMarkTextStyleGenerator : SymbolGenerator<TextStyleTable>, IElevationMarkTextStyleGenerator { public override void Generate() { TextStyleTableRecord style = new TextStyleTableRecord(); style.Name = "ck_koty"; style.FileName = "simplex.shx"; style.XScale = 0.65; style.ObliquingAngle = 0; Generate(style); } } Wywołanie proste: var generator = new ElevationMarkTextStyleGenerator(); generator.Generate(); Application does not support just-in-time (JIT) debugging. See the end of this message for details. ************** Exception Text ************** System.Runtime.InteropServices.SEHException (0x80004005): External component has thrown an exception. at ZcDbSymbolTable.add(ZcDbSymbolTable* , ZcDbObjectId* , ZcDbSymbolTableRecord* ) at ZwSoft.ZwCAD.DatabaseServices.SymbolTable.Add(SymbolTableRecord value) at CADKitCore.Contract.SymbolGenerator`1.Generate[TSymbol](TSymbol symbol) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKit\Contract\SymbolGenerator.cs:line 21 at CADKitElevationMarks.Model.ElevationMarkTextStyleGenerator.Generate() in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Model\ElevationMarkTextStyleGenerator.cs:line 17 at CADKitElevationMarks.Contract.BaseElevationMark..ctor(IElevationMarkConfig _config) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Contract\BaseElevationMark.cs:line 44 at CADKitElevationMarks.Model.ArchtecturalElevationMarkPNB01025..ctor(IElevationMarkConfig config) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Model\ArchtecturalElevationMarkPNB01025.cs:line 16 at CADKitElevationMarks.Model.ElevationMarkFactoryPNB01025.GetElevationMark(ElevationMarkType type, IElevationMarkConfig config) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Model\ElevationMarkFactoryPNB01025.cs:line 15 at CADKitElevationMarks.Contract.ElevationMarkFactory.GetElevationMark(ElevationMarkType type) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Contract\ElevationMarkFactory.cs:line 15 at CADKitElevationMarks.Commands.ElevationMarkArch() in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Commands.cs:line 17 at ZwSoft.ZwCAD.Runtime.CommandClass.InvokeHelper(MethodInfo mi, Object commandObject, Boolean bLispFunction) at ZwSoft.ZwCAD.Runtime.CommandClass.InvokeHelperWithExceptionFilter(MethodInfo mi, Object commandObject, Boolean bLispFunction) Prawdę mówiąc nie wiem co robię nie tak. Może znajdzie się ktoś bieglejszy, kto mi to wyjaśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Tiaaaa.... proszę admina o wywalenie wątku w niebyt. Jeżeli nie to sam sobie odpowiem. Ślepota własna. Nie odblokowałem tablicy do zapisu. TTable symbolTable = (TTable)transaction.GetObject(GetObjectId(acDatabase, typeof(TTable)), mode: OpenMode.ForRead); // <- tylko do odczytu if (!symbolTable.Has(symbol.Name)) { symbolTable.UpgradeOpen(); // <- togo brakowało symbolTable.Add(symbol); transaction.AddNewlyCreatedDBObject(symbol, true); transaction.Commit(); } Edytowane 12 Grudnia 2018 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi