Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zderzyłem się z programistycznym problemem niekoniecznie związanym ściśle z ZwCAD'em ale wyszedł akurat przy programie na tą platformę. Prawdopodobnie jest to problem bardziej ogólny.

Mam klasę generyczną która ma za zadanie sprawdzić czy w tablicy symboli istnieje przekazany symbol. Jeżeli nie to powinna ten symbol w tej tablicy utworzyć.

public abstract class SymbolGenerator<TTable> : ISymbolGenerator where TTable : SymbolTable
    {
        public abstract void Generate();

public void Generate<TSymbol>(TSymbol symbol) where TSymbol : SymbolTableRecord
        {
            Document acDoc = Application.DocumentManager.MdiActiveDocument;
            Database acDatabase = acDoc.Database;
            using (Transaction transaction = acDoc.TransactionManager.StartTransaction())
            {
                TTable symbolTable = (TTable)transaction.GetObject(GetObjectId(acDatabase, typeof(TTable)), mode: OpenMode.ForRead);

if (!symbolTable.Has(symbol.Name))
                {
                    symbolTable.Add(symbol);								// <- tu się wywala
                    transaction.AddNewlyCreatedDBObject(symbol, true);
                    transaction.Commit();
                }
            }
        }

private ObjectId GetObjectId(Database db, Type type)
        {
            switch(type.Name)
            {
                case "LayerTable":
                    return db.LayerTableId;
                case "TextStyleTable":
                    return db.TextStyleTableId;
                default:
                    throw new NotSupportedException();
            }
        }
    }

Jak widać klasa powinna sobie poradzić z każdą tablicą symboli. Mnie w szczególności interesują LayerTable i TextStyleTable. Po przekazaniu innej ma rzucić wyjątek. Klasa jest abstrakcyjna więc potrzebuję klasy konkretnej. Przykładowa klasa do obsługi jakiegoś stylu tekstu. Klasa dziedziczy po SymbolGenerator<TextStyleTable> jak widać oczekuje typu TextStyleTable

public class ElevationMarkTextStyleGenerator : SymbolGenerator<TextStyleTable>, IElevationMarkTextStyleGenerator
    {
        public override void Generate()
        {
            TextStyleTableRecord style = new TextStyleTableRecord();
            style.Name = "ck_koty";
            style.FileName = "simplex.shx";
            style.XScale = 0.65;
            style.ObliquingAngle = 0;

Generate(style);
        }
    }

Wywołanie proste:

var generator = new ElevationMarkTextStyleGenerator();
            generator.Generate();

519183410_2018-12-1210_56_35-ZWCAD.png.8fb4ac555fa8ce3f074ecea240e1db90.png

Application does not support just-in-time (JIT)
debugging. See the end of this message for details.

************** Exception Text **************
System.Runtime.InteropServices.SEHException (0x80004005): External component has thrown an exception.
   at ZcDbSymbolTable.add(ZcDbSymbolTable* , ZcDbObjectId* , ZcDbSymbolTableRecord* )
   at ZwSoft.ZwCAD.DatabaseServices.SymbolTable.Add(SymbolTableRecord value)
   at CADKitCore.Contract.SymbolGenerator`1.Generate[TSymbol](TSymbol symbol) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKit\Contract\SymbolGenerator.cs:line 21
   at CADKitElevationMarks.Model.ElevationMarkTextStyleGenerator.Generate() in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Model\ElevationMarkTextStyleGenerator.cs:line 17
   at CADKitElevationMarks.Contract.BaseElevationMark..ctor(IElevationMarkConfig _config) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Contract\BaseElevationMark.cs:line 44
   at CADKitElevationMarks.Model.ArchtecturalElevationMarkPNB01025..ctor(IElevationMarkConfig config) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Model\ArchtecturalElevationMarkPNB01025.cs:line 16
   at CADKitElevationMarks.Model.ElevationMarkFactoryPNB01025.GetElevationMark(ElevationMarkType type, IElevationMarkConfig config) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Model\ElevationMarkFactoryPNB01025.cs:line 15
   at CADKitElevationMarks.Contract.ElevationMarkFactory.GetElevationMark(ElevationMarkType type) in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Contract\ElevationMarkFactory.cs:line 15
   at CADKitElevationMarks.Commands.ElevationMarkArch() in D:\dev\CSharp\Workspace\CADKit\CADKitElevationMarks\Commands.cs:line 17
   at ZwSoft.ZwCAD.Runtime.CommandClass.InvokeHelper(MethodInfo mi, Object commandObject, Boolean bLispFunction)
   at ZwSoft.ZwCAD.Runtime.CommandClass.InvokeHelperWithExceptionFilter(MethodInfo mi, Object commandObject, Boolean bLispFunction)

Prawdę mówiąc nie wiem co robię nie tak.

Może znajdzie się ktoś bieglejszy, kto mi to wyjaśni?

Opublikowano (edytowane)

Tiaaaa.... proszę admina o wywalenie wątku w niebyt. Jeżeli nie to sam sobie odpowiem.

Ślepota własna. Nie odblokowałem tablicy do zapisu.

TTable symbolTable = (TTable)transaction.GetObject(GetObjectId(acDatabase, typeof(TTable)), mode: OpenMode.ForRead);	// <- tylko do odczytu
                if (!symbolTable.Has(symbol.Name))
                {
			symbolTable.UpgradeOpen();						// <- togo brakowało
                    symbolTable.Add(symbol);							
                    transaction.AddNewlyCreatedDBObject(symbol, true);
                    transaction.Commit();
                }

Edytowane przez perlon