qsek Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 Zauważyłem, że używając funkcji "zbrojenie płyty" program z automatu dzieli odcinek rozkładu prętów na podany rozstaw prętów i w ten sposób podaje liczbę prętów. Niestety liczba prętów zawsze powinna być o 1 większa. Prosiłbym o poprawienie. Jest to o tyle nie komfortowe że muszę to zmieniać ręcznie, a przecież nie po to jest automat. Już niejednokrotnie dostawałem wcześniej informację z budowy, że po prostu brakuje prętów na budowie i po analizie właśnie w tym podziale odnalazłem błąd. Przy projektowaniu kubaturówek jest to dość poważny błąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_CAD Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 (edited) W e-CAD można dokonać zbrojenia płyty na 2 sposoby: - poprzez wskazanie konturu: http://www.e-cad.pl/index.php?a=5&s=10&z7=17#z7_17 - poprzez wskazanie punktów: http://www.e-cad.pl/index.php?a=5&s=10&z7=84#z7_84 W tym pierwszym przypadku (obrazek 1 i 2 od lewej) rozkład prętów następuje dokładnie od miejsca wskazanego przez użytkownika, dlatego ilość prętów w niektórych przypadkach (ale nie zawsze) może być mniejsza o 1 pręt. To zależy w którym miejscu wewnątrz obrysu użytkownik kliknie. Natomiast w drugim przypadku (obrazek 1 od prawej) program generuje zawsze taką samą ilość prętów dla danego odcinka, ponieważ rozkład prętów następuje na całej długości wyznaczonego przez użytkownika odcinka. Edited October 23, 2018 by e_CAD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qsek Posted October 23, 2018 Author Report Share Posted October 23, 2018 a proszę powiedzieć jakie ma Pan wymiary konturu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_CAD Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 W tym przykładzie powyżej 1000x1000 [mm]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts