qsek Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Zauważyłem, że używając funkcji "zbrojenie płyty" program z automatu dzieli odcinek rozkładu prętów na podany rozstaw prętów i w ten sposób podaje liczbę prętów. Niestety liczba prętów zawsze powinna być o 1 większa. Prosiłbym o poprawienie. Jest to o tyle nie komfortowe że muszę to zmieniać ręcznie, a przecież nie po to jest automat. Już niejednokrotnie dostawałem wcześniej informację z budowy, że po prostu brakuje prętów na budowie i po analizie właśnie w tym podziale odnalazłem błąd. Przy projektowaniu kubaturówek jest to dość poważny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) W e-CAD można dokonać zbrojenia płyty na 2 sposoby: - poprzez wskazanie konturu: http://www.e-cad.pl/index.php?a=5&s=10&z7=17#z7_17 - poprzez wskazanie punktów: http://www.e-cad.pl/index.php?a=5&s=10&z7=84#z7_84 W tym pierwszym przypadku (obrazek 1 i 2 od lewej) rozkład prętów następuje dokładnie od miejsca wskazanego przez użytkownika, dlatego ilość prętów w niektórych przypadkach (ale nie zawsze) może być mniejsza o 1 pręt. To zależy w którym miejscu wewnątrz obrysu użytkownik kliknie. Natomiast w drugim przypadku (obrazek 1 od prawej) program generuje zawsze taką samą ilość prętów dla danego odcinka, ponieważ rozkład prętów następuje na całej długości wyznaczonego przez użytkownika odcinka. Edytowane 23 Października 2018 przez e_CAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qsek Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 a proszę powiedzieć jakie ma Pan wymiary konturu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 W tym przykładzie powyżej 1000x1000 [mm]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi