Zmieniona skala linii

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam problem z rodzajem linii o nazwie "hidden" (drobna linia przerywana).

Z nieznanych mi przyczyn ZWCAD źle skaluje rodzaj linii, tzn. dopiero przy wprowadzeniu skali typu linii = 0.1 linia wygląda tak jak dla skali typu linii 1 (Z pozostałymi liniami nie mam problemu). Plik zwcad.lin wygląda normalnie 😕 Co może być przyczyną tego stanu?

Pracuje na ZWCAD 2018 Pro ( Wersja 2018.03.16(29562) ) wraz z nakładką BeStCAD ZW 2018.

Pozdrawiam

Wg mnie wszystko winno byc ok.

rodzaje linii np. HIDDEN ścisle zależą od 2 zmiennych SKALA GLOBALNA (LTS) i CURRENT OBJECT SCALE (Line Type Scale/skala linii)
przykład z 2019 BETA ...ale niezależnie od wersji zawsze tak to działało od 2008r.

sposób rozwiązania ...albo zmieniasz skale globalna dla całosci ...LTS =10 ...albo jak robisz lokalnie dla 1 liniiZWCAD2019_TEST001.jpg.776cd504f6079b0b7a812e7205d6b819.jpg

Już wiem co jest grane.

W pracy używam szablonów opracowanych na szablonach autocada, oczywiście przekonwertowanych na ZWCAD'a. Linie w tych szablonach bazowały na pliku acad.lin

Plik linii autocada w zasadzie jest taki zam jak plik zwcad.lin i w tym pliku przykładowo typ linii hidden zapisany jest następująco:

*HIDDEN,Hidden __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ 
A,0.250,-0.1250

Jednakże ZWCAD domyślnie u mnie korzysta z pliku ZWCADiso.lin i tam typ linii hidden zapisany jest w poniższy sposób:

*HIDDEN,Hidden __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __
A, 6.350, -3.175

Zakładam że w trakcie pracy w którymś momencie program "gubi" typ linii hidden z szablonu i podczytuje go ze swojego domyślnego pliku ZWCADiso.lin gdzie linia ma zupełnie inne długości jednostkowe.

Czy jest możliwość aby program korzystał domyślnie z pliku zwcad.lin zamiast ZWCADiso.lin?

Pozdrawiam

Plik zwcadiso.lin jest domyślny dla mm. Plik zwcad.lin jest przeskalowany o 25.4 dla cali - stąd różnica w wartościach. Dlatego w pliku zwcadiso.lin powinny być właściwe wartości, bo zakładam, że rysujemy w mm. Jeśli u Pana właściwe wartości są w innym pliku zwcad.lin, to rozwiązaniem będzie przekopiowanie zawartości pliku do zwcadiso.lin albo zmiana nazwy pliku na tę z której korzysta ZWCAD.