3rav Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Witam, Mam daną funkcję f(x) - na wykresie krzywa niebieska oraz dane punkty x,y - krzywa czerwona. Jak mogę znaleźć ich punkt przecięcia (oraz określenie, która jest to pozycja w "zbiorze" punktów x,y; ostatnia para wartości x,y która jeszcze leży pod krzywą f(x))? Pozdrawiam Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Myślę, że trzeba czerwoną krzywą zamienić w funkcje za pomocą linterp, a następnie wykorzystać funkcje do rozwiązywania układów równań do wykrycia przecięcia roots Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Jeśli chodzi o punkty przecięcia to mając 2 funkcje można to zrobić tak (nieco inaczej niż pisałem wyżej). punkt_przeciecia.sm Cytuj
3rav Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witam, Dziękuję za pomoc, działa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi