3rav Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Witam, Mam daną funkcję f(x) - na wykresie krzywa niebieska oraz dane punkty x,y - krzywa czerwona. Jak mogę znaleźć ich punkt przecięcia (oraz określenie, która jest to pozycja w "zbiorze" punktów x,y; ostatnia para wartości x,y która jeszcze leży pod krzywą f(x))? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Myślę, że trzeba czerwoną krzywą zamienić w funkcje za pomocą linterp, a następnie wykorzystać funkcje do rozwiązywania układów równań do wykrycia przecięcia roots Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Jeśli chodzi o punkty przecięcia to mając 2 funkcje można to zrobić tak (nieco inaczej niż pisałem wyżej). punkt_przeciecia.sm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rav Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witam, Dziękuję za pomoc, działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi