3rav Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Witam, Proszę o pomoc przy: Mam dane wartości np. współczynnika ściśliwości wody od ciśnienia, chcę aby program sam w zależności od przedziałów wybrał odpowiednią wartość tego współczynnika do zadanego ciśnienia: Zadane ciśnienie wynosi 150MPa to program ma przyjąć B=3,2*10-4. Proszę także o odpowiedź czy istnieje możliwość aby wartości pośrednie program sam wyznaczał np. współczynnik dla ciśnienia 225MPa. Pozdrawiam Rafał Edytowane 26 Marca 2018 przez 3rav Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Witam, myślę, że odnośnie wartości z przedziału najprościej można zastosować warunek if Natomiast do wyliczenia wartości z przedziału funkcję linterp https://smath.info/wiki/linterp.ashx Cytuj
3rav Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Witam, Funkcja linterp spełnia swoje zadanie. Dziękuję za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi