stary "problem" hatchowania ZWCAD vs. ARCHITECTURE

Share

Recommended Posts

W wersjach tzw. podstawowych "golasach" ZWCAD 20xx hatchowanie było wyswietlane prawidłowo, w ZWCAD ARCHITECTURE taka sama procedura generowania hatcha w wersji

ARCHITECTURE 2015 sprawiała wrażenie jakby 100x bardziej zageszczana, natomiast w wersjach ARCHITECTURE 2018 2018SP1  ta sama procedura hatchowania jest tak mocno rozrzedzona ze jej nie widać. Przykłady:

ZWCAD ARCHITECTURE 2015:

ARCH_2015-001.thumb.jpg.dce8b601e4a958ad07896182aedccfe2.jpg

ZWCAD 2018SP1 ..tu jest ok:

2018sp1-005.thumb.jpg.261b809d882e10b9aeb05cc14de8b37b.jpg:

ZWCAD ARCHITECTURE 2018SP1 (hatch tak rozrzedzony , że go nie widać tym razem)

ARCH_2018sp1-001.thumb.jpg.2a52737d1a5215e08e4b27ec6a64c205.jpg

ps. to jest bardzo stary problem, od wersji ZWCAD ARCHITECTURE 2012...zawsze z tym był problem (prawie 5 lat)

Według naszych testów, utworzone nowe kreskowanie wyświetla się tak samo zarówno w ZWCAD 2015 Architecture, ZWCAD 2017 Arch. jak i ZWCAD 2018 Arch. Proszę o udostępnienie pliku z przykładem w celu weryfikacji, gdyż wyświetlanie może mieć związek z modyfikowanymi wzorami kreskowania PAT.

Przyznam, że nie za bardzo przemawia do mnie taki test, gdyż to są trzy różne pliki i w każdym z nich zdefiniowany jest inny wzór kreskowania. Spodziewałem się raczej jednego pliku, który będę mógł otworzyć w trzech różnych programach. Ponadto wzór z jednego pliku CONCRE nie występuje w Architecture (w Architecture występuje CONCRETE). Oznacza to, że te kreskowania w udostępnionych plikach mogły powstać z innymi definicjami wzorów w plikach PAT. Domyślne wzory kreskowania w ZWCAD zapisane są w plikach ZWCAD.PAT oraz ZWCADISO.PAT. Według mnie pliki ZwHatch.zrx nie mają związku ze wzorami, a jedynie z dostępnymi narzędziami do funkcji kreskowania. Po otwarciu okna kreskowania (nie wykonując żadnych zmian- skala 10) i zatwierdzeniu OK, wzór wygląda według mnie zgodnie z oczekiwaniami.