jacnightingale Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Cześć, tym razem mam pytanie odnośnie koloru tła. Czy jest możliwość szybszego przełączania tła (np. za pomocą skrótu klawiaturowego) niż ta z poziomu opcji? Korzystam z najnowszej wersji ZWCAD Classic Polski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruzin Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 (edited) (defun c:kolortla () (if (= (getvar "bkgcolor") 0) (setvar "bkgcolor" 7) (setvar "bkgcolor" 0) );if (princ) );defun kolortla taka funkcja zmienia z czarnego na białe i odwrotnie Edited October 14, 2016 by gruzin jacnightingale 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 37 minut temu, gruzin napisał: (defun c:kolortla () (if (= (getvar "bkgcolor") 0) (setvar "bkgcolor" 7) (setvar "bkgcolor" 0) );if (princ) );defun kolortla taka funkcja zmienia z czarnego na białe i odwrotnie zgrabniej może być tak: (setvar "BKGCOLOR" (abs (- 7 (getvar "BKGCOLOR")))) jacnightingale and gruzin 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacnightingale Posted October 14, 2016 Author Report Share Posted October 14, 2016 Szybka i skuteczna pomoc, dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruzin Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 18 minut temu, kojacek napisał: zgrabniej może być tak: (setvar "BKGCOLOR" (abs (- 7 (getvar "BKGCOLOR")))) tak jest dużo zgrabniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Ponadto dla użytkowników (nie tylko) AutoCAD-a (który nie ma zmiennej "BKGCOLOR"), od wielu już lat, taki oto przełącznik: https://kojacek.wordpress.com/autolisp/interfejsy/kolor-tla-ekranu-graficznego-autocad-a/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Ja sie dołączę..... zamiast czarnego używam koloru RBG 30,40,48 jak to by było naprzemiennie z białym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 13 godzin temu, Martin_S napisał: Ja sie dołączę..... zamiast czarnego używam koloru RBG 30,40,48 jak to by było naprzemiennie z białym? Jeśli zadziała mój kod z linku który podałem powyżej to właśnie tak. Jego działanie polega na zamianie kolorów dwóch elementów: tła ekranu graficznego i krzyża nitek, bowiem przez domniemanie przyjmuje się że są ustawione kontrastowo. Zatem jeśli tło masz RGB 30,40,48 a krzyż biały, polecenie BKG zamieni ten stan rzeczy: tło stanie się białym a kursor RGB 30,40,48. Oczywiście dotyczy to każdej pary kolorów, ustawionych jako tło i krzyż nitek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts